Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в

...
Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в
Коментари Харесай

Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в градината

Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в градината? Обичаме да отглеждаме тикви. Забавно е да ги гледаме по какъв начин стартират като дребни топчици под жълтия цвят и прерастват в огромни оранжеви тикви. Особено ни е прелестно да забележим по какъв начин тиквите удвояват размера си след всеки мощен дъжд.

Това, което не ни харесва, е да намерим някоя тиква, която пораства измежду доматите. Или да забележим тиквените растения пълзящи нявсякъде в градината. За добра годишна продукция и стеснен напредък в градината, имаме потребност от уместно подкастряне.

Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в градината

Разпространението на всички места в градината е в природата на тиквите. Но можете да ограничите тези непокорни растения до някаква дребна част от градината. Всичко, което е належащо, е малко повече внимание и проект. Бъдете реалисти във връзка с условията за пространство.

Все отново тематиката на тази публикация е „ Как да подрежем тиквите и да спрем растежа им в градината “, а не „ Как да отглеждаме доста тикви на един квадратен метър земя “. Тиквите се нуждаят от пространство. С този способ можете да намалите нужното пространство за тези растения. А въпреки това ще получите много по-големи тикви, спрямо неподрязаните растения.

Целта на занятието е да управлявете процесът умно. В началото е добре да оставите тиквите малко да подивеят, когато растението пусне корени и стартира да пуска лози на всички места. В този миг се концентрирайте върху основаването на хубави и здрави растения.

След това обаче деликатно пренасочете лозите в вярната посока, в случай че са почнали да порастват отвън избраните от вас граници. А откакто забележите женски цветове (тези с дребното кълбо под тях), би трябвало да се вземат верните решения. Изберете няколко тикви, които да запазите и по-късно подрежете растението, с цел да не пораства повече от това.

Съвети за опрашването на тиквите

Мъжки цвят (вляво) и женски цвят (вдясно), които порастват дружно.

Ако отглеждате повече сортове тикви и желаете те да се запазят като сортове и да не се получи кръстосано опрашване, би трябвало да вземете ограничения. Добре е да запазите по 4-6 женски цвята на растение. Докато самите растения порастват добре и цъфтят щедро, можете да премахнете останалите женски цветове. За да бъдем сигурни, че ще получим тиквите, които желаеме, би трябвало да опрашим ръчно женските цветове. За задачата ни трябват мъжки цветове.

Избираме мъжки цветове – това са тези, които са на върха на дълго фино стъбълце. След това отлепваме венчелистчетата, с цел да разкрием покрития с прашец прашник. Внимателно втриваме това вътре в женските цветове, към тичинката. След няколко дни би трябвало да видим, че завръзите под женските цветове стартира да пораства. Та-да! Успешно опрашихме нашите тикви.

След като към този момент сме предиздвикали определените от нас тикви да порастват добре, в този момент би трябвало да съблюдаваме някои правила. Подрязване и прищипване.

Подрязване и прищипване на тикви – по какъв начин да подрежем тиквите

Тези процедури са ключът към вярното развъждане на тикви, насочвани в посоката, в която желаеме. Ако отглеждаме тикви в малко пространство, тези дейности са още по-важни.

1. Подрязване

Тиквените лози би трябвало да се подрязват постоянно, с цел да се запазят в избраната им повърхност. Важно е обаче да не ги подрязвате прекалено много. Мислете за всяко листо като за безоблачен панел, който обезпечава нужната сила на растението, с цел да отгледа огромни, ароматни тикви. Ако премахнете прекалено много листа, растението не може да си обезпечи нужната сила. Подрязвайте лозите, само че не премахвайте листа от частта, която оставяте.

Повечето от тиквите ще порастват от главното стъбълце.

Ще би трябвало да оставите тиквеното растение да пораства, пренасочвайки го и подрязвайки го, когато излезе отвън границите. Потърсете вторични лози, растящи от главното стъбълце. Премахнете тези елементи, с цел да поддържате вашето растение под надзор и да насърчите плодаването по основното стъбълце. След като оставените от вас тикви пораснат добре, можете да подрежете главното стъбълце. Редовното поддържане и подкастряне на тиквите също понижава риска от брашнеста мана .

2. Прищипване

Вече набелязахме тиквите, които ще порастват. Това ще бъдат тиквите, които ще отглеждаме и за които ще се грижим, до момента в който не ги оберем през есента. Сега остава единствено да прищипем всички нови тикви, открити да порастват на лозите. По този метод ще сме сигурни, че определените от нас тикви получават задоволително хранителни субстанции и сила за напредък.

Редовното подкастряне значи по-малко прищипване. Когато преглеждаме тиквените растения, ревизираме под листата и по стъблата, с цел да намерим нов напредък и женски цветове, които да прищипем.

Съвети за развъждане на по-големи тикви

Споделяме от опит, че е по-добре да отглеждате няколко растения, вместо единствено едно. Така да вземем за пример може да засадите тикви в градината, като определяте 1 кв метър за задачата. По-добре е да отглеждате четири обособени растения в това пространство, в сравнение с да отглеждате единствено едно растение. Ако имате единствено едно тиквено растение и то се разболее, тогава губите всички бъдещи плодове едновременно.

Следенето единствено на едно растение може да е по-малко работа, само че имате по-добър късмет за по-голям рандеман с няколко добре поддържани растения. Тиквите ще пуснат спомагателни корени на всички места, където стъблото допира земята. Тези дребни контактни точки разрешават на растението да се държи крепко и да поема вода и хранителни субстанции от повече от едно място в растението.

Тъй като ограничаваме способността им за развъждане, ограничаваме и способността им да основават повече коренови системи. Това значи, че мястото, където тиквата пораства от земята, е главният й източник на вода.

Как да създадем филтър за био вода в градината – направи си самичък

Тиквите съдържат до 94% вода. Ето за какво би трябвало да се поливат постоянно, с цел да порастват огромни и здрави. Тъй като ги отглеждаме от едно главно стъбълце, елементарно е да ги поливаме тъкмо там, където имат потребност. Поливайте ги съвсем всяка заран и избягвайте намокрянето на листата и плодовете.

Също по този начин не позволявайте на плевелите да се конкурират с вашите тикви. Мулчирането ще спомогне много за това. То ще държи плевелите надалеч, тъй че тиквите не би трябвало да търсят хранителни субстанции в други елементи на вашата градина. Отглеждането на тикви върху леха от мулч също по този начин понижава риска от изгниване и заболявания, пренасяни от почвата.

А от какви детайли има потребност тиквата в другите интервали на напредък? Това е редът, в който плодните растения се нуждаят от тези хранителни субстанции през вегетационния интервал.

Азот – нужен е при започване на сезона, до момента в който корените, стъблата и листата порастват интензивно. Костното брашно да вземем за пример е превъзходен натурален вид за прибавяне на азот.

Фосфор – незабавно щом растението стартира да цъфти, то ще има потребност от фосфор. Птичият тор и костното брашно са положителни източници на фосфор и на калий.

Калий – калият подхранва плодовете. Докато растението интензивно отглежда плодове, то ще се нуждае от повече калий, защото това хранително вещество играе директна роля в производството на захари (определят вкуса) и напредването на вода в растителните кафези. Брашното от водорасли и дървесната пепел са отлични за прибавяне на калий към почвата.

Торете вашите тикви на всеки две седмици, като коригирате тора съгласно стадия на развиване на растението. Остава единствено да приберете реколтата през есента и да извършите апетитен тиквеник от домашните ви тикви! С това приключваме тематиката за това по какъв начин да подрежем тиквите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР