Как да отглеждаме пайнбери – ягодата с вкус на ананас

...
Как да отглеждаме пайнбери – ягодата с вкус на ананас
Коментари Харесай

Как да отглеждаме пайнбери – ягодата с вкус на ананас и дъвка

Как да отглеждаме пайнбери – ягодата с усет на ананас и дъвка? Пайнбери е тип ягоди, само че името идва от усета им на ананас (pineapple). Те имат бяла плът и червени семена, тъкмо противоположното на елементарните ягоди. Пайнбери ягодите може и да са оригиналност в този момент, само че в действителност са единствено усъвършенствана версия на истинската южноамериканска ягода, въведена още веднъж на пазара, наблягайки аромата им на ананас.

За хората, които се тормозят от ГМО: нито цветът, нито усетът идват от генетична трансформация. Fragaria chiloensis , южноамериканските плажни ягоди, произхождащи от Чили, постоянно са били бели с лека нотка на най-светлото розово. Ягодите Fragaria chiloensis са едни от първичните предшественици на градинските ягоди, с които всички сме осведомени. Те били кръстосани с типа алена ягода Fragaria virginiana , намиращи се в Северна Америка.

Ето за какво градинските ягоди се назовават ​​ Fragaria x ananassa . Терминът ананаса евентуално се отнася до усета на ананас от истинския вид; ананасът се назовава ананас в множеството елементи на света.

Има и други бели ягоди в развъждането, само че те са версии на алпийската ягода Fragaria vesca . За разлика от пайнбери ягодите, техните семена нормално са бели до светлозелени, тъй че можете да ги различите. Те също по този начин са и доста по-малки.

Пайнбери ягодите идват от истинските чилийски ягодови сортове, които към момента са останали при някои европейски развъдчици. Програмата за отглеждане стартира преди към 10 години, като им лиши към четири години, с цел да пуснат този вид на пазара.

Какво съставляват ремонтантните ягоди, цяфтящи през целия сезон

Когато бяха показани за първи път през 2010 година, те бяха добре признати, макар че множеството хора в началото ги помислиха за машинация. Но макар публичния интерес към тези нови участници, те към момента остават нищожни.

Ако желаете да имате прецизност в доставките на пайнбери, развъждането на лични насаждения може да е отговорът. Посадъчният материал се предлага в някои разсадници, а също по този начин и от частни лица. Ако съумеете да се сдобиете с разсад, коства си да ги отгледате, освен поради цената на новаторството, само че и поради отчетливо другия усет и мирис.

Как да отглеждаме пайнбери сами?

Ако имате опит в развъждането на елементарни ягоди, развъждането на пайнбери ягоди може да бъде също толкоз елементарно. Получаването на разсад обаче може да не е по този начин. Много развъдчици оферират маркови растения, само че има главно три разновидности, които би трябвало да се търсят: „ White D “, „ White Carolina “ и „ White Pineberry “.

White D има по-големи плодове спрямо другите два типа, само че те към момента са по-малки от вашите общоприети червени ягоди. Всички те наподобяват повече на алпийските ягоди във връзка с навиците си на напредък и също имат своята безконечна природа.

Разсадът от пайнбери е на по-висока цена, само че нямате друга опция. Това е по този начин, тъй като растението не се отглежда от семена, както са открили доста градинари за свое отчаяние. Може да закупите единствено 2 или 3 растения като за начало и да увеличите насажденията си посредством делене.

Размножаване на ягоди посредством ластуни – по какъв начин да действаме

Уверете се, че растенията, които поръчвате, се самоопрашват. Кръстосаното опрашване с елементарни ягоди няма да промени цвета или усета на пайнбери ягодите. Дори ще помогне, като усили набора от плодове. Можете да имате уместно развъждане на пайнбери в градината (най-вече в оранжерия ), както и в саксия.

Отглеждане на пайнбери в саксия – по какъв начин да отглеждаме пайнбери

Пайнбери ягодите могат да се отглеждат във всяка саксия, която може да побере литър почва. Те имат дребна коренова система, тъй че саксия 25-30 см с дълбочина 20 см би била подобаваща.

Дренажът е най-важното основание. Могат да се употребяват окачени саксии и дъждовни улуци, стига да можете да осигурите добър дренаж. Трябва да можете да ревизирате влажността на почвата. Въпреки че прекомерната мокрота може да ги убие, те се нуждаят от задоволително влага в почвата когато и да е. Използвайте качествена почвена примес, предопределена за ягоди, с цел да напълните саксиите. Можете също да извършите своя лична с:

  • 10 елементи стерилна почва за саксии
  • 10 елементи торфен мъх
  • 8 елементи перлит
  • 4 елементи компост
  • 1 част пясък

Разбъркайте всичко доста добре, с цел да получите еднородна примес. Проверете pH-то на сместа. Като горски растения, пайнбери ягодите избират леко кисела почва. Идеалното е рН от 5,5 до 6,5. Добавете подобаващи корекции, с цел да приведете pH в горния диапазон.

Висящите саксии могат да бъдат засадени близо, с 1 растение на всеки 15 см. Дръжте ги на място, което получава 6 часа директна слънчева светлина или 8-10 часа доста ярка непряка светлина. Поливайте растенията преди почвата да изсъхне. Подхранвайте с течен тор от май нататък, с цел да поддържате растенията в положително здраве през целия интервал на плододаване.

Как да засадим леха с пайнбери ягоди

Ако възнамерявате да засадите белите ягоди в градината, подгответе лехата както нормално за градинските ягоди. Изберете място, което има най-малко 6 часа слънце, за предпочитане заран. Добивите може да са по-високи в региони, които получават слънчева светлина за 8 часа или повече, само че пайнбери ягодите са склонни да получават розов нюанс при условия на мощна светлина. Това обаче не скапва усета им.

Избягвайте лехи, където преди сте отглеждали чушки, домати и картофи. Гъбичните спори на Fusarium и Verticillium , които засягат тези растения, могат да останат в латентно положение в почвата за към четири години и да унищожат вашите ягоди. Спазвайте безвредно разстояние от къпинови и малинови шубраци, които могат да пренесат елементарни патогени във вашите ягоди.

Подготовката на лехата е извънредно значима за тези многогодишни растения, защото те ще бъдат на едно и също място през идващите няколко години. Добавете малко амониев нитрат и органически тор с постепенно освобождение към почвата, до момента в който подготвяте лехите.

Добрият дренаж също е значим. Допълнете почвата с доста органична материя и пясък, с цел да подобрите дренажа. Ако имате неприятна почва или преовлажняване, помислете за развъждането им на повдигнати лехи , вместо да се пробвате да измененията почвата.

Пайнбери ягодите имат потребност от пространство – по какъв начин да отглеждаме пайнбери

Белите ягоди се нуждаят от пространство, с цел да се разпространят. Но те не вършат толкоз доста ластуни, колкото градинските ягоди. Можете да ги засадите по-близо, като слагате по едно растение на всеки 30 см.

  1. Прекопайте лехата и отстранете всички бурени.
  2. Добавете малко дългогодишен органически тор.
  3. Направете дребни дупки в лехата на 30 см една от друга.
  4. Поставете пайнбери ягодите в дупките, като се уверете, че короните им са на равнището на почвата.
  5. Фиксирайте ги на място и утъпчете почвата към тях
  6. Поливайте добре растенията.

Засаждането на разсада се прави напролет, откакто земята се е затоплила малко. Трябва обаче да ги отбраните от евентуални късни пролетни слани . Пролетно засадените ягоди могат да стартират да дават плод едвам през идната година. Може даже да отнеме спомагателна година, с цел да доближи зрялост.

Може да се обмисли есенно засаждане, в случай че можете да осигурите задоволителна зимна отбрана. Всъщност доста производители предлагат това, защото растенията могат да изградят добра коренова система, преди да стартира растежът на върха. Трябва да се употребява положително количество мулч, с цел да се резервира топлината на кореновата зона.

Как да използваме ягодоплодни за най-много изгода за детското здраве

Белите ягоди ще порастват без доста проблеми, в случай че се поливат и подхранват постоянно. Подхранвайте ги с течен тор с високо наличие на фосфор и калий на всеки 3-4 седмици, започвайки от средата на пролетта, с цел да насърчите цъфтежа и закрепването на плодовете. Плевете лехите, както и когато е належащо. Не им позволявайте да задушат дребните растения. Проверете за вредители и заболявания и вземете навременни ограничения.

Когато цветовете стартират да се появяват, мулчирайте към растенията, с цел да предотвратите допира на разрастващите се плодове до земята. Берете плодовете, до момента в който узреят; това оказва помощ за увеличение на производството. Тъй като пайнбери са постоянно раждащи като алпийските ягоди, може да имате дълъг сезон на годишна продукция от късна пролет до есен.

Намалете водата към късната есен и спрете торенето. Това ще закали растенията за презимуване. Мулчирайте компактно към растенията, само че ги дръжте единствено леко покрити, с цел да избегнете изгниване на короната. Ягодите са богати на хранителни субстанции. Заемат второ място по антиоксиданти след сините боровинки!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР