Как да намалим сметките за ток? Подмяната на лампите в

...
Как да намалим сметките за ток? Подмяната на лампите в
Коментари Харесай

Как спестим до 80% от сметките за ток?

Как да понижим сметките за ток? Подмяната на лампите в жилището икономисва до 80% от разноските за елекричество. По високата цена на енергоспестяващите лампи се компенсира от по-дългия им живот и по-ниския разход на сила, осведоми асоциацията " Активни консуматори ".

Предшественикът на модерната флуоресцентна лампа е изобретен още през 1890-та от Питър Купър Хюит (Peter Cooper Hewitt). Неговите лампи са били употребявани във фотографските студия и промишленост, а енергоспестяващите лампи, които използмаве през днешния ден или по този начин наречените компактни луминисцентни лампи (compact fluorescent lamp - CFL), са тип флуоресцентни лампи.

Едно от най-важните механически прерогативи на актуалните енергоспестяващи лампи, е че електроматнитното устройство, предопределено да лимитира количеството ток е заместено със електронно. Това отстранява резултата на премигване, обичайно свързван с флуоресцентните лампи.

Основните предимства на актуалните енергоспестяващи лампи пред стандартните крушки са:

1. Изразходват почти 4 пъти по-малко електрическа енергия или от 20 до 33 % от тази нужна на елементарна лампа с нажежаема жичка.

2. Енергоспестяващите лампи имат живот сред 8 и 15 пъти по-дълъг живот (между 6 000 и 15 000 часа) в сравнение с елементарните лампи (между 750 и 1000 часа) живот.

3. Произвеждат 75 % по-малко топлота по време на работа, което понижава разноските за изстудяване през лятото.

4. Много от енергоспестяващите лампи имат гаранция от производителя.

5. Покриват редица нормативи за енергийна успеваемост и функционалност.

За реализиране на дадена степен на осветеност, енергоспестяващите лампи изразходват значително по-малко електрическа енергия. Осветеността е един от най-важните индикатори за качеството на всички лампи и се мери в Лумени. Това е измерената мощ светлина която е уловена от човешкото око. Теоретично в случай че успеваемостта на една лампа е 100%, то тя ще създава 680 Лумена. Обикновените енергоспестяващи лампи създават от 60 до 72 лумена а лампите с нажежаема жичка създават единствено от 13 до 18 лумена. Това съпоставено с 100% ефикасната крушка демонстрира че енергоспестяващите реализират резултатност от 9 до 11%, до момента в който останалите единствено от 1,9 до 2,6%. Така да вземем за пример за реализиране на 800 Лумена осветеност е нужна елементарна крушка с нажежаема жичка от 60 вата или енергоспестяваща лампа от 15 вата.

Каква е цената?

Цената на енергоспестяващата крушка може да бъде от 3 до 10 пъти по-голяма от тази на елементарна такава, само че предвид на силата която икономисва и дългият и живот, в действителност излиза доста по-евтино. Според статистически изследвания, разноските за осветяване образуват към 15-20 % от сметката за електричество на едно домакинство. подменянето на елементарните електрически крушки с енергоспестяващи лампи намалява разноските за електрическа енергия и също така е една дребна крачка в решаването на екологичните проблеми.

Вида светлина

Потребителите постоянно не знаят, че енергоспестяващите лампи, които се оферират в комерсиалната мрежа, са с друг цвят на светлината. Има с топлобяла светлина, с неутрална, с бяла, с дневна и други Когато си купуваме електрически крушки, нормално гледаме какъв брой вата са и съобразяваме мощността им със съответното помещение. Много постоянно на опаковката на енергоспестяващите лампи освен тяхната мощ и осветеност, се показва и мощността на елементарна крушка с нажежаема жичка, която създава същата осветеност. За разлика от жълтеникавата светлина на стандартните крушки, всеобщите енергоспестяващи лампи излъчват бяла светлина, наподобяваща естествената дневна светлина.

Принципът на деяние на актуалните енергоспестяващи лампи е радикално друг от този на елементарните лампи, където светлината се получава от нагряването на тънка волфрамова жичка, в резултат на протичането на електрически ток през нея.

При енергоспестяващите лампи се получава невидима ултравиолетова светлина при прекосяването на ток през неподвижен газ (Аргон). Така получената ултравиолетова светлина възбужда флорисцентното покритие отвътре на стъклената тръба, което излъчва забележима бяла светлина. Характерно за енергоспестяващите лампи е консумирането на повече ток в късия първичния миг до нейното светване, след което потреблението на електрическа енергия се открива в пестелив режим. Излъчваната светлина от различните енергоспестяващи лампи може да бъде бяла и жълтеникава, като този набор се отбелязва на нейната спецификация по скалата на Келвин (К). Колкото по-висок е този параметър, толкоз светлината на лампата е по-бяла (близка до дневната).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР