Как да консервираме праскови в сироп? Сочни, сладки, с кадифена

...
Как да консервираме праскови в сироп? Сочни, сладки, с кадифена
Коментари Харесай

Как да консервираме праскови в сироп по супер лесна рецепта

Как да консервираме праскови в сироп? Сочни, сладки, с кадифена кожа и нежна плът. Прасковите, като кръгли фенери и румени бъчви, са събрали лятното слънце в себе си! Сега е времето да приготвим консервирани праскови в сироп. Това е доста просто подготвяне без дезинфекция, а най-после ще имате както вкусни плодове, по този начин и сладостен компот.

Консервираните праскови могат да се употребяват за декорация на торти и пайове, да се прибавят към десерти и салати. И, несъмнено, сладките плодове са вкусни сами по себе си! През зимата, когато от пресните плодове има единствено банани и цитрусови плодове, компотите от праскови ще бъде като Божи подарък.

  • Време за приготвене: подготовка 30 минути, изчакване – няколко часа
  • Количество: Приблизително 2,7 л

Как да консервираме праскови в сироп – съставки

  • Праскови – какъв брой се събират в буркана;
  • Вода – подобно;
  • Захар – в размер на 400 гр на 1 литър вода.

За нашият случай ще ни трябват към 1,5 кг праскови, 1200 мл вода и надлежно 480 г захар.

Приготвяне на консервирани праскови в сироп

За задачата изберете цели, неразвалени дребни плодове – дребните праскови се пълнят доста по-лесно в бурканите. Също по този начин се слагат по-компактно, тъй че побират повече. Ако сложите огромни плодове, тогава ще има единствено няколко праскови в един буркан, изключително в случай че е с дребен размер, само че получавате доста сироп.

Зрелите праскови са отлични за консервиране. Те обаче не би трябвало да са доста меки, а да са задоволително здрави, с цел да не се намачкват, когато се слагат в буркана. Има сортове праскови, при които костилката се отделя елементарно – в този случай можете да отчупите плода от костилката и да го разрежете на половинки.

Ако при опит да обелите прасковите се намачкат, можете да ги консервирате цели. Измийте усърдно прасковите: с цел да премахнете праха от кадифената кора, не е задоволително единствено да изплакнете плодовете, би трябвало да ги разтриете с ръце под течаща вода.

Как да консервираме узрелите праскови – потребни хрумвания

Слагаме прасковите в готови стерилизирани буркани. Сега наливаме студена чиста вода в бурканите с плодове, тъй че водата да покрие изцяло прасковите, до самите краища на бурканите (като се има поради, че дребна част от водата се изпарява при варенето).

Източваме водата от кутиите в мерителен съд и измерваме какъв брой вода се е получило. Според количеството вода изчисляваме какъв брой захар е нужна за сиропа (напомняме, за 1 литър вода се поставят 400 гр захар). Пресипваме водата в емайлирана тенджера или тенджера от неръждаема стомана, прибавяме съответната захар, разбъркваме и слагаме на котлона. Загряваме, до момента в който захарта се разтвори и сиропът заври.

Изсипваме врящият сироп в авансово загрятите буркани. Добавяме прасковите и покриваме със стерилни капаци, като ги оставяме да изстинат. Когато сиропът в бурканите се охлади до стайна температура (или, поради горещото време, най-малко до леко топло състояние), деликатно изсипваме сиропа назад в тенджерата и го оставяме да заври още веднъж. Заливаме прасковите повторно и още веднъж оставяме за малко да изстине сиропа.

Накрая повтаряме процедурата по отцеждането и варенето на сиропа за трети път. Напълваме още веднъж прасковите, завиваме бурканите с капачки и ги оставяме да изстинат. Консервираните праскови в сироп са подготвени за зимата. Съхраняваме на хладно и изсъхнало място – килер или мазе. Тези праскови с костилки би трябвало да се изядат в границите на една година от момента на приготвянето. А тези, които са нарязани на половинки, се съхраняват 1-2 години.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР