Как да изберем зимни гуми и кои са най-добрите марки?

...
Как да изберем зимни гуми и кои са най-добрите марки?
Коментари Харесай

Как да изберем зимни гуми и кои са най-добрите марки

Как да изберем зимни гуми и кои са най-хубавите марки? Шофирането в сняг или студено време през зимата е неизбежно. Гумата е тази част от транспортното средство, която прави допустимо придвижването, прекъсването и контрола върху него. Ето за какво, при избора на подобаващи зимни гуми няма място за взаимни отстъпки.

Рискът, който водачите на транспортни средства поемат, когато употребяват летен вид гуми при зимни условия, не е обвързван единствено с заплахата да не съумеят да потеглят на заснежен или замръзнал сектор. Той е директно обвързван с опцията им да ръководят автомобила и с дължината на спирачния път – фактори, които могат да доведат до пътнотранспортно произшествие.

Ако се питате “ по кое време се слагат зимни гуми ” и “ до по кое време се кара със зимни гуми “, то отговорът може да потърсим в Закона за придвижване по пътищата:

Според Закона за придвижване по пътищата (чл. 139, алинея 1, т. 4), публично оповестен на уеб страницата на Държавна Агенция “Безопасност на придвижването по пътищата ”: „ движещите се по пътя пътни транспортни средства би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през интервала от 15 ноември до 1 март. “

Как да изберем зимни гуми?

Като всеки виновен водач несъмнено се чудите по какъв начин да разберете кои зимни гуми да изберете. Ето един съвет: игнорирайте приятелите и фамилията си.

Вашият шурей може да се похвали, че е намерил невероятни зимни гуми. Но това не значи, че гумите му са подобаващи за вашия автомобил. Абсолютно значимо е да вземете поради вида на транспортното ви средство и навиците ви при шофиране, когато избирате вашите зимни гуми.

Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да постигнете верния баланс сред потребностите и бюджета, когато купувате идващия комплект зимни гуми.

Изберете верният размер зимни гуми

Първо и най-важно, уверете се, че знаете размера на вашите гуми. Това е един от първите въпроси, които ще ви зададат в магазина. Вашите зимни и летни гуми би трябвало да са с идентичен размер.

За да разберете размера на вашите гуми, просто погледнете гумата в профил. Ще намерите код, сходен на този: P225/60 R17. Ето по какъв начин да разчетете кода на гумата:

225 – Това число подхожда на ширината на протектора или частта от гумата, която допира пътя, в милиметри.

60 – Това число съставлява съотношението (като процент) сред горната част на гумата (височина на страничната стена) и ширината на протектора (ширина на профила).

17 – Това число демонстрира вътрешния диаметър на гумата в инчове.

Помислете къде ще карате през зимата – по какъв начин да изберем зимни гуми

Това е от решаващо значение при избора на зимни гуми. Шофирате ли основно по градски пътища, странични пътища или автомагистрали? Ако шофирате доста, уверете се, че инвестирате във висококачествени гуми.

Това е изключително значимо, в случай че карате компактна кола, която е по-вероятно да сервира при зимни условия. Ако карате най-вече в града, гуми с положително съответствие цена-качество ще ви свършат работа.

Как да изберем кола втора употреба – препоръките на експертите

Изберете сред гуми за сняг и гуми за лед

Кои са по-добри – гумите за сняг или гумите за лед? Най-общо казано, гумите за лед се смятат за по-добри, защото оферират чудесно сцепление както на сняг, по този начин и на лед, до момента в който противоположното не постоянно е по този начин.

Гумите за лед се предлагат, в случай че шофирате най-вече по автомагистрали и сухи настилки. Ако шофирате главно в града, изберете вместо това гуми с по-добро сцепление.

Не слагайте разнообразни гуми на автомобила – по какъв начин да изберем зимни гуми

Наличието на разнообразни марки гуми на транспортното средство в никакъв случай не е добра концепция. Това може да повлияе на шофирането ви, да докара до неприятно ръководство и да аргументи прибързано изхабяване на някои елементи. Избягвайте ненужната промяна на зимни гуми и слагането на разнообразни марки гуми (и години), доколкото е допустимо.

Ако карате 4х4, това е още по-важно. Уверете се, че сте инсталирали четири идентични гуми от една и съща марка или ще добавите в допълнение напрежение към диференциала на вашия автомобил.

Какви автомобилни гуми да закупим?

Състав на протектора и дизайн на гумата

Повечето зимни гуми имат профилирани смеси на протектора и модернизиран дизайн на протектора, които спомагат за обезпечаване на великолепно сцепление и спирачен път. Ако към момента се чудите всесезонни или зимни гуми да изберете, то знайте, че зимните гуми имат по-добра спирачна успеваемост с до 20%.

Тестовете при снежни условия разкриха, че транспортни средства със зимни гуми стопират към 30% по-бързо от същото транспортно средство с всесезонни гуми. Зимните гуми нормално имат по-добро сцепление и ръководство при по-ниски температури. Сместа на протектора резервира своята еластичност, което разрешава усъвършенствано сцепление върху сняг и лед.

Когато пазарувате гуми, имайте поради, че опциите на вашето транспортно средство за тръгване, прекъсване и завиване в последна сметка се свеждат до сцеплението, което вашите гуми могат да предложат върху заснежени или заледени пътни настилки.

Грижа за зимните гуми – по какъв начин да изберем зимни гуми

Кога да сложим зимните гуми? Ще би трябвало да сложите зимните гуми, преди да е настъпило неприятното време. Когато външната температура падне непрекъснато под 7 градуса, то е време да монтирате зимните гуми на вашия автомобил.

Кога да премахнете зимните гуми? Дръжте зимните си гуми на автомобила си, до момента в който изискванията за шофиране се подобрят и температурата е непрекъснато над 7 градуса. След това ги сменете с летни или всесезонни гуми.

Как да съхраняваме зимните гуми? След като свалите зимните гуми, ще би трябвало да ги съхранявате до идната зима. Важните неща са:

  • Дръжте ги на хладно и изсъхнало място (в идеалния случай в мазе или гараж).
  • Поддържането им на топлота може да бъде пагубно за каучуковата примес.
  • Съхраняването им в черни чували за предпазване защищава гумата от изсъхване или напукване.

Колко устоят зимните гуми? Ако вашите зимни гуми са достигнали оставаща дълбочина на протектора от почти 4/32nd, би трябвало да помислите за промяната им преди идващия зимен сезон.

Кои са най-хубавите марки зимни гуми?

Според скорошно изследване от Септември 2023 година, най добрите автомобилни зимни гуми за сезон 2023-2024 са следните марки:

Michelin X-Ice Snow SUV – Независимо дали става въпрос за чисти зимни пътища, бездънен и изобилен сняг или някакво заледено положение сред тях, X-Ice Snow SUV е планиран да обезпечи успокояващо сцепление през зимата и непоклатимост на SUV коли от всевъзможен тип.

Как да почистим DPF (ДПФ) филтъра на дизеловата кола

Nokian Hakkapeliitta R5 – Hakkapeliitta R5, най-хубавата зимна гума на Nokian, употребява мощно нападателна шарка на протектора и силициева примес, с цел да откри сцепление в бездънен сняг и лед. Hakka R5 е алтернатива за зимна гума без взаимни отстъпки, само че това предимство идва на премиум цена.

Bridgestone Blizzak WS90 – Blizzak WS90 усъвършенства предходното потомство WS80 с обновен дизайн и примес на протектора, повишен живот на протектора и повече налични размери от всеки път.

Michelin X-Ice Snow – Наследник на X-Ice Xi3, X-Ice Snow би трябвало да предложи по-ниско противодействие при пътешестване. Също по този начин по-добро прекъсване на лед, усъвършенствана резистентност на хидропланинг в мокра и кишава среда. Марката твърди, че тази гума ще издържи една зима допълнително спрямо конкуренцията.

Continental VikingContact 7 – VikingContact 7 от Continental е може би най-хубавата гума за сняг до момента. Специализирана каучукова примес, съдържаща масло от рапица, оказва помощ на гумите да останат по-гъвкави при мощен мраз. Също по този начин е по-екологична за произвеждане. Шарката на протектора е формирана от безчет ръбове и ламели за оптимално сцепление на сняг.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР