Как бихме могли да допуснем, че едно обикновено действие днес

...
Как бихме могли да допуснем, че едно обикновено действие днес
Коментари Харесай

В кръг със Зази Бийтс - хармонията и хаосът в новия сериал на HBO

Как бихме могли да допуснем, че едно нормално деяние през днешния ден може да има предопределящи последствия за група подрастващи цели двадесет години по-късно? И по какъв начин едно богато нюйоркско семейство се оказва обвързвано с гвианската мафия, която се разпорежда по улиците на Куинс?

В разгара на лятото HBO Max ни сервира идеалният баланс сред съспенс и екшън в новия автентичен лимитиран сериал “В кръг ” (Full Circle), чиито първи два епизода от през днешния ден са налични в стрийминг платформата, а идващите два ще можем да гледаме на 20 юли.

В основата на историята са носителят на “Оскар ” и “Еми ” Стивън Содърбърг (The Knick, Мозайка, Нека приказват, Професия стриптизьор, Ерин Брокович), който режисира, и Ед Соломон (Невидимия, Без внезапни движения), който написа сюжета.

От многопластовата история на Соломон, и вниманието към детайлите на Содърбърг се ражда многопластова престъпна история, която с изключение на здравословната доза екшън, носи под повърхността си послания за невидимата връзка сред хората и това по какъв начин всяко наше деяние носи след себе си от време на време трагични последствия.

От мощният актьорски състав, който притегли вниманието още с излизането на филмовия откъс, се отличават Клеър Дейнс, която тук е в основната роля на брачна половинка в богато нюйоркско семейство, Тимъти Олифант, нейният брачен партньор, и Зази Бийтс, която е неприятното ченге в сериала (и която гледахме в Atlanta).



Иронично наречена от създателите на сериала Melody Harmony, тя играе свързващата нишка сред другите на пръв взор персонажи. Нейната задача е да разплете случая с отвличането и да предотврати конфликта сред нюйоркския хайлайф и групата младежи пристигнала от Гвиана в Куинс в търсене на възмездие.

Междувременно обаче, пробвайки се да потвърди на себе си близките какъв брой добър детектив е, самата тя се оказва в плен на своите демони. В новия сериал на HBO Max тя прибавя още един мощен женски персонаж във филмографията си.

Накратко, “В кръг ” има всичко належащо с цел да бъде измежду наложителните заглавия това лято.

И тъй като още от времето на Артър Конан Дойл персонажите на детективите са солта на всяка престъпна история, Мелъди Хармони е предопределено да бъде един от най-интересните героини във “В кръг ”.

Затова в особено изявление за “Булевард България ” Зази Бийтс описа повече за Мелъди, работата със Стивън Содърбърг и скритите послания в новия летен престъпен шлагер на HBO.

В множеството детективски истории проверяващият персонаж е просто инструмент, който разплита случая, само че при Мелъди има доста повече под повърхността. Може ли да разкажеш повече за нея самата?

Мелъди несъмнено не е единствено детектив. Имам доста пластове от историята, които въздействат на решенията й.

В сериала има две сюжетни линии - едната е тази на нюйоркското семейство, а другата е тази на закононарушението, което се случва, и моят персонаж някак се върти към двете. Едновременно с следствието, тя се пробва да постъпи честно и на другия фронт.

Голяма част от мотивацията й в действителност е егоистична и се показва в желанието й да бъде взета на съществено в работата си, качествата й да бъдат валидирани. Аз я чувствам като много несигурна в себе си, като че ли се е провалила в избрани сфери от живота си и по тази причина се пробва да се потвърди пред себе си и пред другите.

Хармони има съвсем шесто възприятие за ситуацията - вижда и споделя неща, които като че ли другите не отразяват. Как с екипа подходихте към това решение, до каква степен можехте свободно да играете с тази линия от характера й?

Тя е доста подсъзнателен персонаж, само че и доста играе с маските. Променя се съгласно обстановката и прикрива своите недостатъци. Това й разрешава да се усети какво се случва. Това е за мен нейното шесто възприятие.

По време на фотосите играехме доста с интонацията. Въпреки студенината й, не желаех и да я върша безчувствена. Мисля че тя е доста сензитивна, просто се пробва да прикрие това. Беше въпрос да намерим салдото - тя да споделя каквото мисли и да напуща сцената независимо, само че в това време да се отличи с емпатията в характера.



Основната конспирация в сериала е отвличането, само че каква е главната тематика под повърхността съгласно теб?

Това, което съгласно мен се изследва, е кой носи отговорност за това, че нито едно деяние не се случва във вакуум.

Всички наши решения въздействат в подтекста на нещо друго. Виждаме едно семейство, което взима решение преди 20 години, и то се отразява в този момент на група младежи от Гвиана, които нямат надзор над протичащото се. Така че кой е този който е направил първото закононарушение и по какъв начин нашите ежедневни решения, за които не мислим даже, засягат другите?

Често те виждаме да играеш мощни женски персонажи в светове, доминирани от мъже. Съвпадение ли е това или ти преднамерено се стремиш към тези персонажи?

Всъщност има известно съвпадане. Част от мен си мисли, че ме избират в такива функции тъй като съм подобаващ типаж, само че също така, имам и ясно схващане за мощните и слабите ми страни. Тези два детайла желая да проучвам доста повече в работата ми.

Персонажи като Мелъди показват доста мощно тази женска самостоятелност. Но го има също по този начин и опитът да скрие своята чупливост. Тя е доста нежна и желае просто да бъде обичана, само че поради нерешителност в себе си, изкарва на напред във времето черти, които не са доста красиви. Така в случай че хората я отхвърлят, то ще е поради това, което е посочила, а не поради това, което в действителност е.

Това не е главен аспект от характера й, само че е част от “бронята ”, която тя си поставя, с цел да наподобява мощна.

Как се сработихте със Стивън Содърбърг?

Паснахме си прелестно със Стивън. Първо, той е занимателен, а също така е доста прелестно да имаш такова доверие в режисьора, който споделя историята. Стивън е занаятчия в това.

Сюжетът е комплициран поради многото линии вътре, а нашият режисьор има доста мощно чувство за това къде се намирахме в даден миг и какво изследваме в историята. Целият сериал се снима на доста безреден принцип, само че Стивън постоянно знаеше къде се намираме и каква е крайната цел. И това ме накара да му имам вяра. Когато и да му задам въпрос, знам че той ще има отговора постоянно. Затова ми хареса да работя с него и се надявам отново да се срещнем на снимачната площадка в бъдеще.

Доколко значим е жанрът на една история за теб, с цел да приемеш ролята?

Аз съм привлечена от всички жанрове, стига да са забавни. Мисля, че е прекомерно елементарно да заклеймиш жанровете. Но истината е, че положителният филм е добър филм. Опитвам се да подходя с тази конфигурация и мисля, че най-хубавите майстори на комедията са и най-хубавите в драмата.



Защото при комедията би трябвало да имаш чувство за времето, тя е обвързвана и с проучване на крехкостта и тъмнината на човешката душа и с това да видиш оттатък нея. Затова комедийните артисти са и доста положителни трагични артисти. В нещата на Стивън в действителност комедията и драмата се преплитат.

Доказателство е по какъв начин на премиерата на “В кръг ”, хората гледаха и се смееха на непредвидени за мен моменти. Така осъзнавах, че в действителност има и комедиен детайл в драмата. Така че всички от промишлеността сме част от една комбинация и сливаме границите. А и в живота също - плачем сутринта, смеем се вечерта, не е ли по този начин?

Какви функции искаш да играеш?

Искам да бъда разнообразна. Наслаждавам се на истории и персонажи, които са малко настрана от действителността, да вземем за пример това, което прави Йоргос Лантимос. Неговите неуместни светове са доста освобождаващи за актьорите.

В “Атланта ” имаше сходен епизод, където действието се развиваше в Париж, и там се потапях в абсурдизма - извънредно мощно прочувствено и занимателно прекарване. Можеш да излетиш и да поемеш всичко. И това е най-вълнуващото в актьорството – да стигнеш до ръба на човешкото прекарване и да останеш там.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР