Как би реагирала Франция без руски газ, в случай на

...
Как би реагирала Франция без руски газ, в случай на
Коментари Харесай

Как Франция се готви за възможността за спиране на доставките на руски газ

Как би реагирала Франция без съветски газ, при положение на затваряне на кранове от Кремъл? При подобен сюжет страната би имала спомагателни други възможности спрямо България и Полша. Тези две членки на Европейския съюз (ЕС) към този момент са изправени пред сходна глоба, непряк резултат от войната в Украйна.

В нощта на вторник, 26 април против сряда, 27 април, двете източноевропейски страни оповестиха, че съветската група Газпром ги е уведомила за прекъсването от сряда на всички доставки, разяснява Le monde. Вносът на газ в България обаче е 75% подвластен от съветския газ, а този на Полша - 55%, съгласно данни на Евростат за 2020 година
 Обновена
" Газпром " стопира газа и предизвести да не пипаме преноса

Полша удостовери прекъсване на доставките

Не е по този начин за Франция: главният й снабдител е Норвегия , до 36%, против 17% от Русия, 8% от Алжир и 7,5% от Холандия или Нигерия.

Въпросът " въобще не е идентичен във всички европейски страни ", удостовери френският министър на стопанската система Бруно льо Мер през март.

Друга разлика: делът на газа в първичното ползване във Франция (16% през 2020 г.) остава много под този в Германия (близо 25%), където нуклеарната сила е на път да изживее последните си часове. Да не приказваме за Италия (близо 40%), която към този момент се отхвърли от атома в производството на електрическа енергия.Тъй като газовата мрежа е взаимосвързана, казусът въпреки всичко остава трансграничен.
 Европейски Съюз: Русия отново се пробва да ни изнудва с газа, само че сме готови
Европейски Съюз: Русия отново се пробва да ни изнудва с газа, само че сме готови

Москва още веднъж посочила ненадеждността си като снабдител на синьо гориво

През последните години съветските доставки задоволяват към 40% от потребностите на Европейски Съюз от газ . Диверсификация на доставките, непринудено понижаване на потреблението, усъвършенстване на запасите, групови покупки: сега се изследват разнообразни решения, както във Франция, по този начин и на всички места другаде, с цел да стартира да се понижава свръхзависимостта на континента от съветските доставки на въглеводороди.

На 8 март Европейската комисия предложи упорит проект, целящ понижаване на доставките с две трети до края на настоящата година. Или с цел да предвидим последствията от глоба от страна на Русия, каквато в този момент е наложена на българи и поляци. Или, в противен случай, да успеем да глобяваме Русия, два месеца след нахлуването на Украйна от нейните войски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР