Как беше създаден Израел с писмо до Ротшилд от 67

...
Как беше създаден Израел с писмо до Ротшилд от 67
Коментари Харесай

Как беше създаден Израел с писмо до Ротшилд от 67 думи

Как беше основан Израел с писмо до Ротшилд от 67 думи. Преди повече от 100 години, на 2 ноември 1917 година, тогавашният министър на външните работи на Англия, Артър Балфур, написа писмо до Лайънъл Уолтър Ротшилд, водач на английската еврейска общественост. Писмото е единствено 67 думи, само че наличието му слага началото на спор, който продължава един век по-късно, написа Оbektivno.bg.

С писмото се ангажира английското държавно управление да „ сътвори в Палестина народен дом за еврейския народ “ и да улесни „ постигането на тази цел “. Документът е прочут като Декларацията на Балфур.

Бившият английски министър председател Тереза ​​Мей разказа Декларацията на Балфур като „ едно от най-важните писма в историята “. Междувременно английското правителство  наскоро съобщи, че  „ основаване на татковина за еврейския народ в земята, с която те имат толкоз мощни исторически и религиозни връзки, е вярното и морално нещо, което e трябвало да се направи, изключително на фона на епохи на гонене “.

Как беше основан Израел с писмо до Ротшилд от 67 думи.

След края на Първата международна война Англия получава мандат да ръководи Палестина от 1923 година, който продължава до 1948 година През този интервал британците улесняват всеобщата еврейска имиграция – доста от новите поданици бягат от нацизма в Европа. Палестинците стартират митинги и стачки, те са разтревожени от изменящата се демография на страната им и английската конфискация на техните земи, с цел да бъдат предадени на еврейските заселници.

Напрежението ескалира в Арабското въстание, което продължава от 1936 до 1939 година Втората фаза на протеста стартира в края на 1937 година и е водена от палестинското селско  съпротивително придвижване, ориентирано против английските сили и колониализма. През тези три години на протест 5 000 палестинци са убити, 15 000 до 20 000 са ранени и 5 600 са пратени в пандиза.

Планът на Организация на обединените нации за делене на Палестина

До 1947 година еврейското население е повишено до 33% от всички поданици на Палестина, само че има единствено 6% от земята. Обединените народи одобряват Резолюция 181, която приканва за разделянето на Палестина на две: арабска и еврейска страна. Палестинците отхвърлят проекта, тъй като той разпределя повече от половината – към 56% от Палестина,  на еврейската страна, в това число по-голямата част от плодородния крайбрежен район на Средиземно море. По това време палестинците имат 94% от историческата Палестина и съставляват 67% от нейното население.

През април 1948 година повече от 100 палестински мъже, дами и деца са убити в село Деир Ясин в покрайнините на Йерусалим. Това задава тона за останалата част от интервенцията и от 1947 до 1949 година повече от 500 палестински градове и села са унищожени в това, което палестинците назовават ​​Накба, или „ злополука “ на арабски. Приблизително 15 000 палестинци са убити. Заселниците превземат 78% от историческа Палестина. Останалите 22% са територията на Западния бряг и Ивицата Газа. Приблизително 750 000 палестинци са принудени да изоставен домовете си. Днес техните наследници живеят като 6 милиона бежанци в 58 лагера в Палестина и в прилежащите Ливан, Сирия, Йордания и Египет.

На 15 май 1948 година Израел афишира своето основаване. На идващия ден стартира първата арабско-израелска война и сраженията завършват през януари 1949 година след помирение сред Израел и Египет, Ливан, Йордания и Сирия. През декември 1948 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема Резолюция 194, която приканва за правото на завръщане на палестинските бежанци.

През 1964 година е основана Организацията за избавление на Палестина (ООП), а година по-късно е основана политическата партия „ Фатах “. На 5 юни 1967 година Израел окупира останалата част от историческа Палестина, в това число Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, сирийските Голански възвишения и египетския Синайски полуостров по време на Шестдневната война против коалиция от арабски армии.

Интифадата

Първата интифада (1987-1993 г.) Първата палестинска интифада избухва в Ивицата Газа през декември 1987 година, откакто четирима палестинци са убити, когато израелски камион се сблъсква с два микробуса, пренасящи палестински служащи. Протестите се популяризират бързо в Западния бряг с млади палестинци, които хвърляха камъни по танкове и бойци от израелската войска. Това също по този начин довежда до основаването на придвижването „ Хамас “, отклонение на „ Мюсюлмански братя “, което взе участие във въоръжена опозиция против Израел.

Интифадата завършва с подписването на Споразуменията от Осло през 1993 година С него се образува Палестинската власт, краткотрайно държавно управление, на което е предоставено лимитирано самоуправление в Западния бряг и Ивицата Газа. ООП признава Израел въз основа на така наречен решение за две страни и на процедура подписва съглашения, които дават на Израел надзор над 60% от Западния бряг и огромна част от земните и водните запаси на територията.

Втората интифада стартира на 28 септември 2000 година, когато опозиционният водач на „ Ликуд “ Ариел Шарон прави провокативно посещаване в комплекса на джамията „ Ал-Акса “. Заедно с хиляди чиновници на силите за сигурност, ситуирани в и към Стария град на Йерусалим. Сблъсъци сред палестински протестиращи и израелски сили убиват петима палестинци и раняват 200 за два дни. Инцидентът провокира всеобщо въоръжено въстание.

По времето, когато са подписани споразуменията от Осло, малко над 110 000 еврейски заселници живеят на Западния бряг, в това число в Източен Йерусалим. Днес цифрата е повече от 700 000, живеещи на повече от 390 квадратни благи земя, на която са живели палестинци. Палестинското разделяне и блокадата на Газа Лидерът на ООП Ясер Арафат умира през 2004 година

Войните в Ивицата Газа

Израел стартира четири продължителни военни набези против Газа: през 2008, 2012, 2014 и 2021 година Хиляди палестинци са убити, в това число доста деца, и десетки хиляди домове, учебни заведения и офис здания са унищожени. Възстановяването е съвсем невероятно, защото обсадата не разрешава на строителни материали, като стомана и цимент, да доближат до Газа. Нападението от 2008 година включва потреблението на интернационално неразрешени оръжия, като да вземем за пример бял фосфор. През 2014 година, в продължение на 50 дни, Израел убива повече от 2 100 палестинци, в това число 1 462 цивилни и близо 500 деца. По време на нападението, наречено от израелците интервенция „ Защитна граница “, към 11 000 палестинци са ранени, 20 000 домове са разрушени и половин милион души са разселени. По данни на Организация на обединените нации от 2008 до 2020 година убитите палестинци са 5 590, а убитите израелци – 251.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР