Как българите изпращат отиващата си 2018 година и какви са

...
Как българите изпращат отиващата си 2018 година и какви са
Коментари Харесай

Барометър: Над 60% от българите са оптимисти за новата година

Как българите изпращат отиващата си 2018 година и какви са упованията им от новата 2019-а. Темата бе обект на анкета на " Барометър България ", извършена в интервала 12-19 декември т.г., измежду 832 пълнолетни български жители посредством телефонно изявление.

Попитахме респондентите какво е персоналното им чувство по тази причина по какъв начин ще се промени животът им догодина; какви са съгласно тях позитивните събития за страната ни за 2018 година; какво си пожелават за 2019-а; кои значими събития в България ще следят през идната година и кои интернационалните събития ще наблюдават с интерес през 2019 година

Българите са оптимисти и имат чувство, че през 2019 година животът им ще се усъвършенства. Такъв отговор на въпрос " Какво е Вашето персонално чувство по какъв начин ще се промени животът Ви през Новата 2019 година? " дават 60,2% от участниците в изследването. 20,8% не чакат смяна през идната година, а 16,6% считат, че животът им ще се утежни. Само 2,4 % от интервюираните не могат да преценяват и да дадат отговор.

Общественият климат в страната, след привършване на митингите през последните месеци, е улегнал и хората виждат в това сигурност и успокоение за личното си бъдеще. Високият % на българите, които чакат усъвършенстване в персонален проект, най-вероятно кореспондира със поръчката на ръководещите в страната за продължаващ и следващата година стопански напредък, уравновесена вътрешна политика - със постоянни промени и без внезапни ходове, ниска безработица. Очевидно отминаващата година, макар бурните политически пристрастености и острото опълчване управляващи-опозиция, въпреки всичко оставя чувство у българите за непоклатимост и дава вяра за смяна към по-добро.

Отиващата си 2018 година беше прочувствена и наситена със събития, като българите ясно открояват и позитивните измежду тях. За огромна част от интервюираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което мина в напълно позитивен звук и оказа помощ даже на по-скептично настроените да одобряват, че България е деен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към Европейски Съюз, огромна част от българите правят оценка високо отстояването на обичайните за обществото ни полезности, като дават позитивна оценка 43,9% на отхвърлянето на така наречен Истанбулска спогодба. Също по този начин 38,7% показват като позитивно събитие твърдата държавна позиция по отношение на пакта за миграцията на Организация на обединените нации.

Сред позитивните усещания на интервюираните за 2018 се подреждат и вътрешно политически събития. Значителен % от 29,3 на 100 споделят, че утвърждават повишението на приходите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР