Кафето е перфектният инструмент, с който да докоснеш някого“, казва

...
Кафето е перфектният инструмент, с който да докоснеш някого“, казва
Коментари Харесай

Българинът, променящ кафе индустрията

Кафето е съвършеният инструмент, с който да докоснеш някого “, споделя Йордан Дъбов, създател на DABOV Specialty Coffee.

Той е от тези хора, които те сграбчват още с първото си „ здравей “. Сърцат, обичащ кафето и компетентен по какъв начин да трансформира една пристрастеност в сполучлив бизнес.
От музикант до сполучлив предприемач
Историята на българина, решен да промени напълно разбиранията за кафето и промишлеността, стартира през 2006 година Тогава той живее и работи в Прага. Вечерно време е музикант, тромпетист, а денем – барман в хотел.

Винаги съм имал афинитет към кафето. И ми е било доста прелестно да подготвям кафе. Работех в хотела на един италианец, с който по това време все по-често започвахме да си приказваме за кафето и че нещо не е наред с напитката, която предлагаме “, споделя Дъбов пред Economic.bg.
Какво съставлява specialty coffee?
По това време стартира за първи път да се приказва в международен мащаб и т.нар specialty coffee. Това съставлява кафе, създадено най-често от дребни фамилни компании, а не огромни плантации. Произведеното количество в множеството случаи е не повече от 500 кг, а микропартидите са от 20 – 40 кг. В международен мащаб производството на specialty coffee е към 5%, а в България – под 0.5 на 100.

Specialty coffee се бере съвсем постоянно ръчно. Пече се в дребни фамилни пекарни по обичайни способи. Често се продава непосредствено от пекарната, с цел да се резервира свежестта и ароматът му. За да се насърчи и саморегулира, промишлеността на specialty coffee – производителите, експортьорите, пекарите, търговците на дребно и доставчиците на съоръжение – са основали голям брой локални и национални асоциации. Такива има в произвеждащите и консумиращи кафе страни и те поддържат стандарта за този вид кафе.

Една сходна организация е Alliance for Coffee Excellence, която провежда Cup of Excellence – съревнование за най-хубаво кафе в избран район.

В рамките на няколко месеца тогава (бел. ред. – през 2006 г.) сменихме с моя началник няколко доставчика на кафе, с цел да открием какъв е казусът. Случайно разбрах, че се провежда курс за бариста “, споделя Йордан, който завършвайки курса, се влюбва още по-силно в кафето и неговата магия.

Но не в това комерсиално еспресо, а в специфичното кафе – което се добива, пече и подготвя по друг метод.

На усет е меко и оставя наслада, която оставя отпечатък вечно освен върху вкусовите рецептори, само че и в сърцето на човек.

 кана кафе

Онзи усет остана ей тук, вечно (бел. ред. – Дъбов сочи устата и сърцето си). “

И по този начин, Йордан Дъбов, към този момент сертифициран бариста и един от първите 27 в света, който получава такова образование през 2007 година, взема решение, че би трябвало да покаже на необятния свят специфичното кафе и какъв брой неизмеримо в действителност е то.
Перфектният инструмент
Никой не вярваше в мен, когато показах на хората от хотела това кафе. Всички ме предупреждаваха да се сготвям за уволняване “, спомня си Йордан.

Той признава, че специфичното кафе в действителност може да бъде необичайно за човек, привикнал с комерсиалното еспресо, което в множеството случаи има горчива жила, която „ убиваме “ със захар или мляко.

Вместо уволняване, обаче, Йордан Дъбов получава самопризнание от своя началник, който му споделя, че „ би трябвало да стане дипломат на тази просвета в своята страна “.

Много импулсивно през 2008 година, след 12 години живот в Прага, организиран живот и жена, се върнахме в България. Прекратих кариерата си на музикант и взех решение, че ще се занимавам със specialty coffee “, споделя Йордан.

Двамата със брачната половинка му, която също е българка, теглят заем и започват компанията през 2008 година, която тогава носи името „ Гурме кафе “.

 Обработка на кафе зърна

Започнах да продавам кафе в заведенията. Всъщност, първата година не продадох нито едно кафе. Започнах и чай да предлагам, който повече се купуваше. И по този начин, постепенно около чая започнах и кафе да продавам. Без чая нямаше въобще финансово да съумяваме да покрием разноските си “, споделя Йордан.

Той твърди, че с годините е осъзнал, че е по-лесно да се промени кафе културата в България, в сравнение с в Италия да вземем за пример, като кафето е традиция.
Разрастване на бизнеса
От нито една продажба през първата година, DABOV Specialty Coffee се трансформира в една от най-разпознаваемите марки особено кафе в България. С пет лични магазина в София и по един в Гърция, Скопие, Прага, Мадрид, Варна, един онлайн, както и продажба през ebag – компанията дава поръчка, че може да промени напълно кафе културата както в  страната, по този начин и по света. И да се трансформира в международен бранд.

С времето осъзнахме, че DABOV Specialty Coffee не е артикул, а план – той стартира във фермата и приключва в чашата, а ние сме медиаторът, който носи отговорност и пред фермера, и пред клиента “, споделя Дъбов.

През 2014 година компанията се ребрандира и от „ Гурме кафе “ става DABOV Specialty Coffee. Производството и самото печене на кафето става в Требич, квартал на София, където работят 16 души.

От 2013 година Дъбов е единственият българин, член на дегустаторското жури на неповторимия интернационален конкурс за най-хубавите кафета в международен мащаб – Cup Of Excellence. Той към този момент е съдийствал в надпреварите в Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас и Мексико. Целта на уредника на състезанието – Alliance for Coffee Excellence – е да подтиква производителите на зелено зърно да отглеждат по-качествена продукция, за която да получат в някои случаи неведнъж по-висока цена.



Кафетата, оценени с над 86 точки от интернационалните дегустатори от целия свят, се оферират на онлайн търг. Това са и кафетата, които DABOV Specialty Coffee купува.

Избираме ферми, които се грижат за качеството на суровото кафе. Зеленото зърно идва при нас в специфични грейн-про опаковки, които резервират свежестта му и не му разрешават да се повреди при предпазване “, споделя Дъбов.

Фермите, с които Йордан Дъбов работи, са от Гватемала, Колумбия и Хондурас.

За него кафето е просвета, която си коства да бъде изучавана. Но проблеми в бранша също не липсват. Дъбов споделя за това, че всеобщо по плантациите няма младежи, които да работят.

Финансите тук не са фактор. Понякога парите, които се изкарват на плантациите, са доста повече, в сравнение с в един офис. Но просто младите желаят удобството на офиса “, споделя той, очаквайки с неспокойствие да разбере накъде ще поеме промишлеността в идващите години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР