Къдроглави пеликани с поставени предаватели загинаха оплетени в бракониерски мрежи.

...
Къдроглави пеликани с поставени предаватели загинаха оплетени в бракониерски мрежи.
Коментари Харесай

Къдроглави пеликани станаха жертва на бракониерски мрежи

Къдроглави пеликани с сложени предаватели починаха оплетени в бракониерски мрежи. Случаите са от бургаския язовир Мандра и от Румъния. За случаите алармираха от Българското сдружение отбрана на птиците (БДЗП). 

Снимка: bTV

Сред умрелите пеликаните са Стела и Пламена. Пеликанът Стела е имал подложен предавател, който е показвал по какъв начин живее, само че в един миг устройството замръзва.

 

Най-често от токов удар умира белият щъркел, а от конфликт с електрически жици - водолюбивите птици

 

„ Получихме доста чудноват сигнал от предавателя в едно дере в горски масив, което е извънредно извънредно и необичайно място. След кaто отидохме на инспекция, установихме единствено предавателя без птицата. Предавателят е бил откъснат от крилото на птицата принудително и изхвърлен съзнателно под мост в гората, с цел да не бъде открит. Птицата най-вероятно е потънала в самия язовир. Мрежите несъмнено са прибрани “ “, описа Владимир Младенов, специалист „ Природозащитни действия ” към Българско дружество за защита на птиците.

Снимка: bTV

От Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури споделиха, че са получили сигнал и е направена инспекция с полицията, само че не е открит извършител, нито сложени мрежи. Не е открита и птицата.

Няма безапелационна информация, че птиците са убити съзнателно

Подобна е ориста на пеликана Пламена, единствено че в Национален парк в Румъния по делтата на Дунав. 

„ Получихме сигнал, че птицата стои стационарно изхвърлена на брега, изпратихме сътрудници от Румъния и те откриха натрупа. След известно следствие се откри, че става дума за заплитане и загиване в риболовен мрежи “, сподели Владимир Младенов. 

Снимка: bTV

За момента от девет птици с сложени предаватели оживели са единствено четири. 

„ Имаме случаи на птици, блъснати в електропроводи, убити птици и така нататък Смъртността е доста висока. Повечето от птиците не доживяват и година от слагането на предавателите, което е доста фрапиращо и демонстрира, че птиците умират доста и то все от човешки аргументи, а не от естествена гибел “, споделиха още от Българското сдружение отбрана на птиците.

Намаляването на антарктическия морски лед води до съдбовно изменение на климата

Предавателите са значими, тъй като посредством тях се наблюдават живота на птиците и аргументите за гибелта им. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР