Кадри YoutubeСлед мощния трус от 6,4 по Рихтер на гръцкия

...
Кадри YoutubeСлед мощния трус от 6,4 по Рихтер на гръцкия
Коментари Харесай

Земята в Гърция продължава да бучи! Ужасени туристи молят за помощ: Измъкнете ни!

Кадри Youtube

След мощния трус от 6,4 по Рихтер на гръцкия остров Закинтос, който беше усетен и в доста други страни, земята продължава да се тресе от серия афтършокове. Те са много мощни – сред 4 и 5,7 по Рихтер, и не престават да държат в боязън хората в засегнатите региони.   Повредено е основното пристанище на Закинтос, само че то към момента работи. В едноименния основен град на острова е било спряно електричеството. Пожарната и гражданска отбрана са били викани по голям брой сигнали за паднали камъни и керемиди.  

Срутила се е стена на черква от 15 век в град Пиргос в южната част на Пелопонес. Няколко души са получили леки пострадвания.   Британските туристи, които по това време са били на отмора на острова, описват за ужаса, който изпитали, когато в 1.54 ч. сутринта били събудени от земетресението. То било толкоз мощно, че се усетило в Либия, Италия, Малта и Албания.  

Туристите се уплашили, че трусът може да провокира цунами, и декларирали, че желаят да си тръгнат час по-скоро, написа „ Дейли Мейл “, представен от Блиц.   „ Това е нещо, което в никакъв случай повече не желая да претърпявам, продължава да има по-малки вторични земетресения, желая да си потегли “, написа в обществените мрежи Трейси Форд, която е бременна в 24-та седмица.   Трейси Арчър умолявала туристическия сътрудник Томас Кук: „ Моля те, направи нещо. Ние сме заклещени в Занте след земетресение и всички са отвън хотела, завити в одеяла. Има бебета и дребни деца. Моля те, направи нещо, уплашени сме и ни е студено “.  

Друг свидетел споделя: „ Аз и сътрудникът ми сме в Занте, разсъниха го, имаше три по-малки афтършока, огромното беше преместило предмети в стаята “.   Местен гражданин пък споделя: „ Ужасно мощно люлеене. Предметите падаха от рафтовете. Силен бучащ тон “.   Първоначално фактически беше издадено предизвестие за цунами, което след това беше анулирано.   „ Нямаме някакви особени проблеми.

Спокойствието е възобновено “, съобщи кметът на Закинтос Павлос Колокоцас.   Големите вреди са избегнати, защото на Закинтос, който е обичайната земетръсна зона, стартира да вкарва система за предварителна защита при сеизмична интензивност, изясни ръководителят на гръцкото ведомство, отговорно за този план. „ Освободената сила, заради ъгъла на разлома, се насочи с отслабваща мощ към Италия “, изясни той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР