Кадър ПиксабейТалибаните почти са взели напълно властта в Афганистан.Преди дни

...
Кадър ПиксабейТалибаните почти са взели напълно властта в Афганистан.Преди дни
Коментари Харесай

Русия: Не планираме никаква евакуация на посолството в Кабул

Кадър Пиксабей

Талибаните съвсем са взели изцяло властта в Афганистан.

Преди дни от Кремъл оповестиха, че не имат вяра, че талибаните ще завладяват толкоз скоро Кабул и по тази причина няма да изтеглят дипломатите си от посолството.

Изненадващо обаче и след очевидното рухване на Кабул Русия продължава да не изтегля хората си.

Москва не възнамерява да изтегля посолството си в Кабул, до момента в който талибанските бойци са пред портите на афганистанската столица, съобщи Франс прес, като цитира изказване на Замир Кабулов, представител на съветското външно министерство, заяви вести.бг.

" Не е планувана никаква евакуация ", съобщи Кабулов пред Интерфакс, като акцентира, че поддържа " директна връзка " с съветския дипломат в Кабул. Сътрудниците на посолството не престават да работят умерено, добави той.

Русия е измежду страните, получили от талибаните гаранции за сигурността на своите посолства, добави Кабулов. " Получихме тези гаранции преди време. Русия не е единствената, която ги е получила ", означи той.

Асошиейтед прес цитира изказване на представителя на талибаните Сухаил Шахийн, че организацията има " положителни връзки с Русия " и " обща политика да подсигурява безвредни условия за действието на съветското и други посолства ".

Съединени американски щати и Англия към този момент изпратиха военни сили, с цел да изтеглят своите посолства, напомня Агенция Франс Прес. Ройтерс цитира представител на Съединени американски щати, съгласно който е малко евентуално Вашингтон да промени военната си тактика в Афганистан, в случай че талибаните не попречат на евакуацията на американското посолство.

Германия изпраща военни транспортни самолети, които да стартират от на следващия ден евакуацията на личния състав на посолството ѝ, заяви АП. Мисията ще включва и евакуацията на локални чиновници, работили за посолството. Според неизвестен източник сигурността на интервенциите ще бъде обезпечена от парашутисти.

Самолетите ще отведат евакуираните до база в Централна Азия, откъдето ще бъдат трансферирани на чартърни полети.

Италианският в. " Кориере каузи сера " заяви, че множеството чиновници на посолството на страната в Кабул са трансферирани на летището, като част от подготовката за евакуация. Решението визира 50 италиански чиновници, 30 афганистански чиновници и техните фамилии, както и карабинерите, подсигурили сигурността на посолството.

Външното министерство в Рим удостовери прехвърлянето на личния състав, само че не заяви числа или график за изтеглянето им. Италианският министър на защитата съобщи, че 228 афганистанци и техните фамилии към този момент са били трансферирани в Италия, като акцентира, че е " морално обвързване " да бъдат предпазени тези, които са работили за страната и могат да бъдат подложени на репресии от талибаните.

По данни на телевизия Ал Арабия, представена от ТАСС, бойците на талибаните са обкръжили напълно Кабул и влизат на летището. Движението дава обещание, че всички чужденци, които желаят да изоставен Афганистан, ще могат да го създадат гладко. Тези, които пожелаят да останат, ще би трябвало да записват наличието си при представители на придвижването.

Талибанското управление съобщи, че просветителните, медицински и други публични институции в Кабул ще продължат да работят обикновено. Движението няма да разреши на своите бойци да организират в града шествия или да стрелят във въздуха. Освен това придвижването даде обещание да почита правата на дамите и да не ги лишава от опция да работят, при изискване, че носят чадор, було за цялото тяло.

След като талибаните превзеха властта в Афганистан през 1996 година, на дамите беше неразрешено да работят, а девойките не можеха да учат след навършване на 8 години, както и да излизат на улиците без компаньон. Забранено им беше и да излизат на балконите, да беседват на публични места, да носят обувки с токчета, декорации и облекла, позволяващи да се виждат ръцете, краката, лицето или косите, напомня ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Афганистанският президент Ашраф Гани изиска от силите за сигурност да подсигуряват сигурността на жителите и да запазят публичния ред в Кабул. На опитите за грабежи или основаване на безпорядък ще се отговори със мощ, предизвести той. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР