Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX След отлагане,

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX След отлагане,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса мисията Транспортър-7 с два спътника, построени от българска фирма!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

След отсрочване, което се проточи пет дни поради неприятни метеорологични условия, СпейсЕкс изстреля ракетата “Фалкън 9 ” с задачата за споделено извеждане на товари “Транспортър 7 ”. На борда на ракетата имаше 51 спътника, два от които са издигнати от българската компания ЕндуроСат. “Фалкън 9 ” излетя от космодрума Ванденберг в Калифорния в 09:47 ч. българско време.

Участието на българската компания потвърждава, че в днешни дни в България има разрастващ се спътникостроителен бранш, който е на международно равнище!

Първият сателит е “Тайфа-1 ”, който е издигнат за потребностите на Кения по стандарта 3-U CubeSat. За основаването му са си сътрудничили две компании – SayariLabs и родната EnduroSat. Макар че кенийски инженери от SayariLabs са изпълнили проектирането на “Тайфа-1 ”, самото произвеждане на съставените елементи и тяхното тестване е осъществено точно от българската компания (източник).

Вторият сателит е “Платфърм 3 ”, прочут още като “Sateliot-0 ”. Спътникът е издигнат за потребностите на испанската компания Sateliot, която цели основаването на орбитална формация, работеща съгласно 5G-IoT стандарта. Българската компания EnduroSat е осъществила проектирането и производството на спътника, като в изработката му са взели участие и още два колегата – испанската компания Alen Space и датската GateHouse (източник).

За потребностите на днешния полет бе употребена ракета “Фалкън 9 ” с рециклирана първа степен под сериен номер “B1063 ”, като това бе десетото изстрелване за нея. Преди степента се е употребила за изпращането в космоса на спътника “Сентинел 6 ”, задачата на НАСА “Дарт ”, която предходната година порази астероидната луна Диморф, както и седем партиди “Старлинк ”. Днес още веднъж нямаше никакви проблеми по време на полета, като на седмата минута след началото на полета степента извърши меко кацане върху наземната площадка “LZ-4 ”.

Втората степен беше модифицирана – за пръв път СпейсЕкс вкара в употреба усъвършенстван за работа във вакуум мотор “Мерлин ” с по-късо сопло. Целта е улеснение на производството и сваляне на разноските. Новият мотор “Мерлин ” е с по-ниска двигателна сила и надлежно товароподемност, само че е фрапантно по-евтин. СпейсЕкс ще продължи да изстрелва задачи със общоприети мотори, където цялостната товароподемност е належаща.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР