Кадър Нова твНаличие на микропластмаса има не само в морската

...
Кадър Нова твНаличие на микропластмаса има не само в морската
Коментари Харесай

Лекар предупреди в ефира: Не само в морската сол, но и в питейната вода има микропластмаса

Кадър Нова тв

Наличие на микропластмаса има освен в морската сол, само че и в питейната вода. Това сподели в ефира на „ Здравей, България ” диетологът доктор Ипократис Пападимитракос.

„ Има проучвания на немски пивовари от 2014-а година, които следят съвсем във всички бири съществуването на микропластмаси. Това не е нещо ново ”, добави той.
Наличието на микропластмаса се следи обаче единствено при морската сол, изясни доктор Пападимитракос.

„ Става въпрос за морска сол, което е доста показателно до какъв брой са нечисти моретата. Това е задачата, тъй като пластмасата, която плува в моретата и в Азия казусът със замърсяванията е по-сериозен, пластмасата, която плува се разпада и по този метод влиза в солта, която се взима от морската вода ”, сподели той, представен от Блиц.

Д-р Ипократис Пападимитракос разясни обаче, че целесъобразната дневна доза за сол е 3 грама, а количеството микропластмаса е минимално.

„ Пластмасата идва отвред – питейната вода, бирата, въздуха, тъй че това е нещо остаряло, не е нещо ново, само че не и толкоз остаряло, с цел да имаме съществени статистически наблюдения по какъв начин се отразява върху здравето на хората ”, посочи диетологът.

Д-р Ипократис Пападимитракос акцентира, че при рибите микропластмасата запушва хрилете им и те се задушават. Отлагания в хранителната система са видяни при китовете, делфините и други морски жители.

Диетологът предложи да се редуцира приемът на сол.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР