Кадър и видео: You tubeОще 2000 души са задържани на

...
Кадър и видео: You tubeОще 2000 души са задържани на
Коментари Харесай

Още 2000 са задържани в Беларус, Тихановская прочете призив за край на протестите

Кадър и видео: You tube

Още 2000 души са арестувани на митингите в Беларус, почнали, откакто управляващите оповестиха победа за президента Александър Лукашенко с 80% гласове в негова изгода, написа " Дневник ".бг.

Това заяви в канала си в " Телеграм " вътрешното министерство в Минск. " Телеграм " е главно средство за онлайн връзка в миг, когато Беларус трети ден има проблем с интернет, а Лукашенко приказва за " непознати хакерски атаки ".

Основният му съперник на вота е в Литва от тази нощ, само че в това време два клипа с нейно присъединяване, един с прочетен от лист апел, породиха разнообразни отзиви за какво се намира там - дали е била принудена, или сама е избрала да напусне.

Две обръщения

Задържаните за двата дни демонстрации стават общо 5000 души. Щабът на главния съперник на Лукашенко - Светлана Тихановская, брачна половинка на авторитетен (и сега арестуван) блогър и обединителна фигура за двама други дисквалифицирани претенденти - не е призовавал към вълнения, само че бе оповестил, че тя ще апелира резултатите, тъй като не ги признава.

Днес обаче бе обявено, че Тихановская, часове след посещаване в ЦИК, при което бе изгубена връзка с нея, е напуснала страната и е отишла в прилежаща Литва.

Около заминаването ѝ се появиха въпроси. Лукашенко съобщи, че е имало нападение против нея и е сложена под защита. Малко след потвърждението, че тя е в Литва, представител на акцията ѝ сподели, че Тихановская е била принудена да замине. По-малко от час по-късно се появи и видеоклип, в който тя изяснява, че решението да напусне е било единствено нейно и че очаквала акцията да я кали, а не да си остане " същата слаба жена ", а най-важното са децата ѝ (изведени в чужбина още преди изборите) и нито един човешки живот не трябва да бъде обречен поради ставащото в страната:

Още час по-късно се появи последващо видео, този път от считан за проправителствен канал в  " Телеграм ", без конкретизиране по кое време и по какъв начин е записан. Там Тихановская чете от лист, без да гледа към камерата (за разлика от предходното, където тя ясно излага мислите си през феновете, въпреки мъчно да сдържа страстта си):

" Аз, Светлана Тихановская, благодаря на вас за присъединяване в избора на държавен глава. Народът на Беларус направи своя избор. С признателност и топлина се обръщам към всички жители, които ме поддържаха от самото начало. Белоруси! Призовавам ви към здравомислие и почитание на закона! Не желая кръв и принуждение. Моля ви да не се противопоставяте на милицията, да не излизате на площада, с цел да не излагате живота си на заплаха. Пазете себе си и околните си. "

Противници на Лукашенко считат, че Тихановская е била заставена да чете от листа.

" Бруталното принуждение " е недопустимо

Евросъюзът предизвести, че " бруталното принуждение " от последните дни в Беларус е недопустимо и че информацията на наблюдаващите на терен (чужди не бяха допуснати) дава съществени учредения за подозрение в резултата.

Европейски Съюз разгласи, че е почнал обзор на връзките си с Беларус след изборите. Европейската комисия отхвърля да разяснява дали свалените преди две години наказания би трябвало да бъдат наложени още веднъж. " Ройтерс " цитира представител на комисията, съгласно който " целият набор от въпроси, свързани с връзките сред Европейски Съюз и Беларус, се преглежда сега " поради неподходящите събития, свързани с президентските избори.

Вчера висшият представител на Европейски Съюз във външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за разширението Оливер Вархей осъдиха насилието над стачкуващи и приканиха за ново преброяване на бюлетините.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР