Кадър и видео: Novini.bgТърсим възможност на българската независима електроенергийна борса

...
Кадър и видео: Novini.bgТърсим възможност на българската независима електроенергийна борса
Коментари Харесай

Правят платформа за търговия с ток само за бизнеса

Кадър и видео: Novini.bg

Търсим опция на българската самостоятелна електроенергийна борса да бъде основана още една платформа, която да даде опция на нея да търгуват огромните индустриални потребители. Те ще би трябвало да дават отговор на избрани критерии, с цел да могат да закупуват своята електрическа енергия от там. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното съвещание на Комисята по енергетика, предаде кореспондент на Novini.bg.

Петкова посочи, че сходен вид има във Франция и в Румъния. Смятам, че е добре да създадем опит в тази посока, съобщи тя.

В тази връзка разговарях с Европейската комиисия, обясних обстановката, която се сътвори в последните месеци. Представих нашите претекстове да желаеме тази платформа и да нотифицираме Европейската комисия във връзка с това наше решение. Най-важният мотив е, че България към момента не е част от нито едно пазарно обединяване в района, т.е. българските консуматори и българската промишленост нямат достъп до районните пазари. Това да се сътвори такава платформа, на която да могат да търгуват огромните индустриални потребители, считам че ще компенсира до известна степен неналичието на пазарни обединявания у нас. Ние се стремим към такива обединявания, само че нещата не зависят напълно от нас - те са част от един двустранен развой, в който вземат участие и други страни членки и те би трябвало да дадат своето единодушие да се присъединим към сходни обединявания, уточни тя.

Подобна мярка може да бъде интерпретирана на този стадий като краткотрайна мярка – до реализиране на съответните пазарни обединявания и до даването на опция на българската промишленост и на българските консуматори да имат достъп до районния пазар. Заедно с сътрудниците от БЕХ, ЕСО и Българската самостоятелна електроенергийна борса, ще подготвим информация за това предложение. Ще се веселя да чуя и мнението на сътрудниците от бизнеса, дали те биха подкрепили едно такова предложение. Ако се обединим към него, мисля, че можем да вървим напред, заяви Теменужка Петкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР