Кадър: Фейсбук, Мая МаноловаЖурналистът Димитър Стоянов се изкслушва в момента

...
Кадър: Фейсбук, Мая МаноловаЖурналистът Димитър Стоянов се изкслушва в момента
Коментари Харесай

Журналист разкрива пред комисията по ревизия как фирми на Ковачки са подали фалшиви данни за емисиите си

Кадър: Facebook, Мая Манолова

Журналистът Димитър Стоянов се изкслушва сега от народните представители на съвещание на комисията по проверка.Той показа разбор на OCCPR, показващ, че две електроцентрали свързани с Христо Ковачки са подали подправени данни за излъчванията си през последните 3 години, написа " Фрог Нюз ".

„ Сравнявайки данни и информация от обществени регистри, доближаваме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни излъчвания на ТЕЦ-ове, свързвани със благосъстоятелност на Христо Ковачки, подават данни, които няма логичност да са толкоз ниски. Според специалистите тези данни са занижени и това основава обосновано съмнение, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газови.

Говоря за верификатора GMI Verify, в който работят хора, свързани с разнообразни топлоцентрали. Можем да създадем обосновано съмнение, че техен притежател е господин Ковачки – не директно, през офшорни сдружения. Данните, които се заверяват и се показват през институциите от топлоцентралите, свързани с този господин в последните години са смущаващо ниски. Имаме съображение да допускаме съгласуваност сред собствеността на GMI Verify и топлоцентралите. Това би било проблем от позиция на европейското право “, изясни Стоянов.

По думите му компанията GMI Verify е дейна. „ Получава лиценз през 2019 година и оттогава постъпателно стартира да верифицира отчетите на 8 топлоцентрали - всички те свързани с господин Ковачки. В някои от тях той участва като съветник, за всички имаме съмнение, че е прикрит притежател. Предполага се, че това, което те са верифицирали е нанесло вреда на фиска в размер на към 30 млн. Тази догадка градим на показателя на горивата, които се употребяват в тези топлоцентрали, които са очевидни и могат да бъдат тествани.

Всъщност тази компания се появява безусловно от нищото, тъй като нейният притежател няма отношение към екология, енергетика и така нататък Тя съумява доста нападателно да стъпи на пазара и да стартира да заверява отчетите на фирмите, за които ние имаме съображение да имаме вяра, че са свързани с господин Ковачки. Не можем да открием клиенти, които не са свързани с империята му “, добави журналистът.

По думите му GMI Verify е основана целево, с цел да обслужва потребностите на тези топлоцентрали.

От своя страна министърът на екологията отговори, че въпросът не е в компетенциите на Министерството на околната среда и водите. Прехвърли топката към Българската работа по акредитация.



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР