Кадър БТВИскат още една оставка. Българският фармацевтичен съюз подписа анекса

...
Кадър БТВИскат още една оставка. Българският фармацевтичен съюз подписа анекса
Коментари Харесай

Фармацевтите искат оставката на шефа на НЗОК

Кадър БТВ

Искат още една оставка. Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към контракта със здравната каса, с което се подсигурява достъпа до медикаменти на жителите.

Анексът беше подписан, само че под изискване. От фармацевтичния съюз дават период от две седмици на здравната каса, с цел да одобри техния меморандум с претенции, а точно по-справедливо възнаграждение за обслужване на предписания към здравна каса. До този миг те получават по два лв., настояването е да бъде четири лв., тъй като 75 % от лекарствените артикули, които оферират в аптеките, са точно такива, които се отпускат по каса и това ощетява притежателите на аптеки.

За обслужване на по този начин наречените Covid предписания желаят да получават по 10 лв. на рецепта като самопризнание за първа линия, тъй като те също имат директен конфликт с пациенти, които към този миг са инфектирани, също така желаят да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този миг позволява неточности от страна на персоналните лекари и по този начин обслужената рецепта в следствие от фармацевта не се покрива от касата и е за сметка на фармацевтите.

Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се схванат фармацевтичният съюз и касата. Ако настояванията им не бъдат изпълнени, има възможност договорът да не бъде удължен. Вече имат връзка и с районните си сътрудници, които са декларирали подготвеност да ги поддържат и също така са на мнение, че желаят оставката на шефа на здравната каса професор Петко Салчев, по този начин, както беше поискана и от Българския лекарски съюз.

" Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, тъй като в случай че лекарят - несъмнено, несъзнателно, е позволил неточност, е съображение тази рецепта изобщо да не бъде заплатена ", изясни основният секретар на съюза Димитър Маринов пред

" Нашите оферти не са единствено финансови, те са и организационни ", разяснява ръководителят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са желали тази среща да се състои преди да се изтекли периодите на настоящия контракт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР