Кадър bTV Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на

...
Кадър bTV Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на
Коментари Харесай

Караянчева: Президентът говори махленски, БСП заплашва Марешки, Пеевски не идва на работа


Кадър bTV

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание никога не е връщане от страна на ръководещите на опозицията поради оставката на Димитър Главчев. Това, което направи Жаблянов с Народния съд, с това „ належащо правораздаване “, което вкара в декларацията (на Българска социалистическа партия против Ликовмарш, бел. ред.), е най-малкото скандално. Това съобщи ръководителят на Парламента Цвета Караянчева в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Жаблянов стартира с ратификацията на контракта за добросъседство с Македония, през непочитането на паметта на жертвите на комунизма и в последна сметка се оказа, че това е методът на мислене, само че освен неговото, а на множеството депутати от парламентарната група на Българска социалистическа партия и това е най-малкото притеснително, добави тя.

Ние сме управлението на Народното събрание, би трябвало да бъдем обрани в говоренето, тъй като представляваме една институция – зам.-председателите заместват ръководителя в негово неявяване и дават образа на институцията. Народният представител може да приказва всичко, само че когато си ръководител или зам.-председател, би трябвало да пазиш престижа му, уточни Караянчева и добави, че тя самата е обрала своя изказ.

По думите ѝ „ Българска социалистическа партия стартира да се връща към един минал интервал (...) като че ли евроатлантическата позиция и взор на Българска социалистическа партия стартира сякаш да се обръща в различен ракурс. Мисля си дали няма да изискат и тирания на пролетариата. По подобен метод се връщат към тези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкоз доста хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по тематиката, не се извиняват, те даже като че ли се гордеят, те не намират потребността да се извинят “.

За желанието на Корнелия Нинова да насочи тъжба до Конституционния съд и съда в Страсбург за отстраняването на Жаблянов Караянчева уточни, че право на Нинова като водач на опозиционна партия в Народното събрание е да сезира всички органи, които реши.

Председателят на Народното събрание изясни, че депутатите в действителност имат функционален имунитет, само че той е единствено за това какво се приказва в Народно събрание, тъй като, „ в случай че някой някого обиди, непрестанно ще бъдем по съдилища “. За страдание, в действителност се изричат обидни думи и това бие по рейтинга на Парламента, по тази причина би трябвало да се замислим, сподели тя.

Запитана дали Българска социалистическа партия в действителност ще останат без зам.-председател, Караянчева отговори: „ Сигурно, щом са споделили (че няма да оферират различен, бел. ред.), ще останат без зам.-председател, ще чакат решението на Конституционния съд “. И добави, че Веселин Марешки бил застрашен от народен представител от Българска социалистическа партия, че в случай че поддържа свалянето на Жаблянов, ще изискат и неговата оставка.

За спора президент – министър председател тя разяснява, че президентът „ от дълго време има някакви проблеми с институциите “, в това число с Народното събрание, което назова „ беквокали “ и „ нотариат “.

Изпълняваме политиката на болшинството, не повелята на Бойко Борисов, изясни тя и добави, че не може да разбере за какво президентът се нервира – „ това е обикновено, по този начин се прави в една демократична страна “.

Не бих желала да има война сред институциите, те са огромни мъже и мисля, че ще се схванат. „ Президентът би трябвало малко да обере говоренето си, тъй като приказва малко просташки “, сподели още Караянчева.

На въпрос дали има проблем Бойко Борисов да се среща с Делян Пеевски тя отговори, че народните представители непрестанно търсят контакти с премиера, с цел да излагат проблемите на своите изборни региони . Ако има нещо, което президентът знае, дано осведоми способените органи, не трябва да влиза в тона на говорене на опозиционен водач, сподели тя.

Караянчева призна, че Пеевски не идва на работа, а получава заплата. „ Ако ме питате дали е морално да не идваш, а да вземаш заплата, не е морално “, сподели тя. Но уточни, че съгласно правилника на Народно събрание освобождението на народни представители се прави от ръководителя на съответната парламентарна група.

За президентското несъгласие върху закона за КТБ Караянчева разяснява: „ Нека сътрудниците от Движение за права и свободи защитят законопроекта, право на президента е да постанова несъгласие, само че чак пък толкоз постоянно... някак си девалвира самата процедура “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР