кадър: БНТУтре водолази ще огледат предната част на кораба, за

...
кадър: БНТУтре водолази ще огледат предната част на кораба, за
Коментари Харесай

2/3 от товара на заседналия край Камен бряг кораб е разтоварен

кадър: Българска национална телевизия

Утре водолази ще огледат предната част на кораба, с цел да се пресметна коллко още от азотния тор би трябвало да се придвижи, с цел да се освободи “Вера Су ” от плитчините.

Разтоварват заседналия транспортен съд " Вера Су ", с цел да олекне и да бъде изтеглен, само че времето отново се утежни и интервенцията ще продължи на следващия ден. Часове наред през вчерашния ден вечерта се опитваха да изтеглят кораба от плитчините, само че към този момент без триумф.

Близо 2/3 от азотния тор беше разтоварен от кораба, което му разреши да изплава над водата. В интервенцията по разтоварване, която ще продължи на следващия ден, ще се включи единствено един кораб, предава Българска национална телевизия.

“С цел да го повдигнем още малко над водата, газенето да стане по-малко, с цел да позволим при дърпането с влекачите по-лесно да се снеме от скалата ", разяснява кап. Венцислав Иванов, шеф на ИА “Морска администрация ”.

Във вторник ще бъде изработен още един опит за изтеглянето на “Вера Су ”. При триумф той ще бъде муден до пристанището във Варна.

“Ще има хора на самия транспортен съд. Предвидили сме всички разновидности, в които да правим избавителна интервенция на хората, които ще бъдат на кораба. Много е рисковано, разберете. Невъзможни неща нямо, само че не е належащо да се стига до обстановката, в която да губим хора ”, съобщи кап. Венцислав Иванов.

Част от товара на “Вера Су ” беше превозен до пристанище “Варна-Изток ”, а друга с моторния транспортен съд “Варна ” стигна до фериботния комплекс в “Белослав ”.

“Ще се съхранява на тази територия до момента в който съответните институции вземат съответните проби, приказвам за Регионална инспекция за опазване на околната среда, и да дадат наставления по какъв начин нататък ще се действа с товара ", съобщи Росен Граматиков от Фериботен комплекс “Белослав ”.

Мястото, на което е затънал “Вера Су ”, основава съществени компликации за спасителите.

“Трябва да се решат някои въпроси във връзка с херметизация, във връзка с предоставяне на позитивна плавучост, колкото е нужна, с цел да може да се извлече кораба ", съобщи Иван Иванов, притежател на компания-участик в спасяването.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР