кадър: БНТПрезидентът на Република България в два последователни мандата -

...
кадър: БНТПрезидентът на Република България в два последователни мандата -
Коментари Харесай

Георги Първанов: Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации

кадър: Българска национална телевизия

Президентът на Република България в два поредни мандата - Георги Първанов, беше специфичен посетител в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов ". Освен детайлности от новата си книга, в която разказва спомените от ръководството си като президент, Георги Първанов разяснява и каква е позицията му за настоящата политическа конюнктура у нас и идните парламентарни избори през месец април.

Аз съм работил с три поредни държавни управления - мога да кажа съвършено с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и спорно - с позитиви, само че и с тежка борба по времето на Бойко Борисов, съобщи Първанов.

Но даже по времето на тежък конфликт - това е било конфликт за политики. Дори, когато против мен бяха изречени доста тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз избрах да не давам отговор непосредствено, с настъпателност. Аз отговарях с политики - предлагах разнообразни политики за изхода от рецесията, организирах дискуии и в последна сметка, на една от тях министър председателят Борисов пристигна. Даже докара и Симеон Дянков, който бих споделил, беше главният дразнител в нашите връзки, добави Първанов.

Пак в разгара на тежкия спор посред ни, аз привикнах Консултативен съвет по сигурността, обвързван с европейските ни политики, изясни президентът.

И се запитвам за толкоз време в този момент, за какво не беше призован един Консултативен съвет по коронакризата, попита риторично президентът. Защото няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава обстановка би трябвало да си взаимодействат, без значение от разликите, държавно управление, парламент и президент, акцентира Първанов.

В последна сметка, президентът би трябвало да бъде обединител на нацията, безапелационен е той.

Това е една тематика, по която имаше спор преди няколко месеца. Да, президентът въплъщава единственото на нацията, това е записано в Конституцията, само че от " Дондуков " 2 дадоха отговор, че не е работа президентът да сплотява. Президентът би трябвало да бъде коректив на държавното управление с ветото, което може да постанова, стига това несъгласие да не е на 100%, счита Първанов.

Има един тъничък миг, обвързван с парламентарните избори. След като излязат резултатите, ще стартират договаряния за това по какъв начин ще наподобява бъдещият парламент, без тях няма по какъв начин да стане. Толкова спорни и разнообразни са партиите, които се обрисуват в този момент като парламентарни обединения, че аз не виждам по какъв начин ще стане. Ще трябват тежки договаряния, може би не леки взаимни отстъпки, уповавам се в името на националния приоритет и ползи. В тази обстановка президентът би трябвало да бъде медиатор. Аз постоянно съм казвал, че президентът има своята висока роля като обществен медиатор, като политически медиатор, съобщи Първанов.

Той даде образец за тезата си със обстановката с учителската стачка преди години, когато след дълги договаряния е открита формулата за единно решение.

Така че, президентът би трябвало да има готовността за споделена отговорност при вземането на основни решения за нацията.

Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекомерно тежка непоносимост в българската политика, тя не е от в този момент. Така беше и през 2005 година, когато формирахме Тройната коалиция и аз непрестанно молих да се снеме напрежението, добави президентът.

Георги Първанов разяснява и предлагането доцент Мангъров да бъде включен в депутатската листа на основата от него партия АБВ.

Не одобрявам тезата, че можем да оставим хората да " горят като съчки ", да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо доста тежко. Аз съм последовател на по-твърдите ограничения, досега, в който излезем от обстановката. Да, има неточности, само че като цяло щабът се оправи нелошо. Сега обстановката става доста сериозна, трагична и не би трябвало да политизираме този въпрос, изрично счита Първанов.

Когато съм създавах АБВ, съм залагал едни честни цели и бих желал този облик да бъде непокътнат, тъй като не във всички случаи известността е нещо положително. По-добре да си по-малко известен, само че да си останеш честен, добави президентът.

Той разяснява и горещият външнополитически въпрос за България - връзките ни с Република Северна Македония.

Нещата изглеждаха доста безоблачни през 2017 година когато беше подписан договорът София Скопие. Но нашият контракт беше доста друг от гръцкия. Гърците съумяха - тяхната цел беше да потвърдят, че нямат обща история с македонците, а нашата е противоположна, съобщи Първанов.

В Договора има едно разбиране, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се взема решение казусът - " обща история ".

Моята теза е, че би трябвало да има един къс анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, популацията на днешна Северна Македония има българско съзнание, както и че задачите на революционната организация Вътрешна македонска революционна организация са български национални цели. Сега македонците имат друго съзнание - ние би трябвало да признаем тази различност.

Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките нации на Балканите рухна със страшна мощ и сега ние сме най-враждебните нации на Балканите, съобщи Първанов.

Според него, " направихме неточност, че хвърлихме казуса на Европейски Съюз, ясно беше, че там никой няма да се занимава ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР