Кадър: БНТАко днес Костов беше премиер, трябва да си представим,

...
Кадър: БНТАко днес Костов беше премиер, трябва да си представим,
Коментари Харесай

Никола Филчев с взривяващ коментар за акциите срещу олигарсите и разбойническата приватизация на Костов

Кадър: Българска национална телевизия

Ако през днешния ден Костов беше министър председател, би трябвало да си представим, че още веднъж щеше да провежда митинги пред Съдебната палата, да кани чужденци, които да приказват против прокуратурата. Това заяви в " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният основен прокурор на България проф. Никола Филчев.

" Прокуратурата поде решителна борба за правда в страната, за търсене на отговорност за това плячкосване от редица олигарси. Но прокуратурата е едно деловодство, без оперативните благоприятни условия на Министерство на вътрешните работи, на другите контролни органи на изпълнителната власт. За да работят те, би трябвало да има политическа воля. Изпълнителната власт, ръководена от Борисов, прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, би трябвало да бъдат поздравени за това, което вършат – за налагането на правда в страната. Има ли правдивост, младите няма да бягат ", сподели Филчев, коментирайки последните акции на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата против олигарсите.

„ Извършена беше приватизация на държавното имущество, то стана частно и обществото се раздели на 2 съсловия – капиталистическа и на трудещите се. Има и нещо по-лошо – това раздържавяване бе осъществено по един незаконен метод. Неслучайно хората назовават приватизацията на Костов разбойническа. Ако вземете за образец заводът „ Полимери ” – той  беше доста съвременен. Аз съм работил в производството там. Днес този цех е нарязан за остаряло желязо. Това е приватизацията на Костов. Икономиката е унищожена.

При война умира 30% от стопанската система на воюващата страна. Нашата стопанската система е унищожена на 90%, селското стопанство е унищожено вследствие на връщането на земята. От там тръгнахме, с цел да се стигне дотук ”, акцентира някогашният основен прокурор, написа Блиц.

По думите му това е било не просто приватизация, не просто капитализъм, а незаконна, разбойническа приватизация. „ Този развой, който провежда Костов, го назовават завладяване на държавното имущество. Освен икономическите промени, Преходът има и политическа страна. Възникна класата на капиталистите, на трудещите се, които нямат имущество. И през днешния ден хората би трябвало да чакат от новоизлюпените ни богаташи, олигарси и балкански лордове обществена политика, да чакат те да се съобразят с ползите на трудещите се и да водят избрана обществена политика. Това е изключено. Само страната се грижи за жителите си ”, сподели още той.

Що се отнася до източването на банките, Филчев съобщи, че преди приватизацията на материалните активи – заводи, фабрики, пристанища, електроцентрали, летища, била осъществена приватизация на финансовия капитал (периодът 1993-1996 г.). „ В България имаше две банки. Създадоха се над 100 и по-късно се източиха посредством раздаването на необезпечени заеми. Ние им повдигнахме обвинявания, само че Народното събрание, по времето на Симеон Сакскобургготски,  отмени тази наредба.

Има импортирани обвинявания, всички бяха упрекнати. Всички каузи са импортирани в съда. В този миг Народно събрание анулира тази наредба в Наказателен кодекс и обвиняванията увиснаха във въздуха ”, уточни проф. Филчев.  
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР