Кадър: БНТАкад. Богдан Петрунов разкри, че ваксините създават имунитет между

...
Кадър: БНТАкад. Богдан Петрунов разкри, че ваксините създават имунитет между
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Няма по-добра или по-лоша ваксина, и трите са одобрени

Кадър: Българска национална телевизия

Акад. Богдан Петрунов разкри, че имунизациите основават имунитет сред 8 и 12 месеца. По думите му няма по-добра или по-лоша ваксина.

" И трите са утвърдени в изискванията на висока безвредност и висока имуногенност. На " Астра Зенека " е по-ниска имуногеността - сред 68 и 80%, само че това е доста условно, до момента в който на " Пфайзер " и на " Модерна " е към 90-95% ", заяви в " Денят стартира " имунологът и алерголог.

Според него, значимото е, че и трите ваксини основават имунитет за към 8-12 месеца.

" Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е доста мощен, по-късно стартира да понижава, само че клетъчният имунитет продължава и той е доста деен. Изграждането на имунитета стартира не по-рано от 14-ия ден след слагането на първата доза. Ако до тогава човек се разболее, явно ще прекара по-леко болестта ", безапелационен беше имунологът.

Този напор за имунизиране по думите му, е типична психическа реакция и решението за всеобща имунизация на Ваксинационния щаб е доста вярно и правилно, хората да се усещат свободни където и когато пожелаят, да се ваксинират. Бройката на искащите ваксина без значение от коя фаза са хората, ще се усили, счита ученият.

Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни.

" Изборът на имунизацията не е толкоз персонален проблем. Той е проблем на лекаря, на експерта, който ще каже с вашето заболяване съгласно късата характерност на имунизацията е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за избрана група хора, тъй че умерено всяка една от тях може да бъде употребена при всички категории заболели със странични болести и при всички други изцяло здрави хора ", безапелационен беше акад. Петрунов.

Има данни, че имунизациите евентуално ще ви предпазят и от разпространяването на вируса, само че до момента няма задоволително информация, която да поддържа едно такова разбиране, евентуално това ще стане към края на годината.

" Ваксиниран човек умерено може да носи вируса, да популяризира вируса и да получава вируса, само че няма да се разболява тежко, или изобщо няма да се разболява. Засега данните са доста оптимистични в тази посока. Първите данни демонстрират, че в действителност евентуално имунизацията ще даде опция да не се популяризира инфекцията ", разяснява имунологът.

Ако се ваксинираш с първата доза, само че се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско равнище, само че той доста бързо ще затихне, тъй като втората доза е доста значима. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се имунизира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е ненужно първо да си прави човек тест за антитела и тогава да върви да се имунизира. Антителата не дефинират дали да се имунизирате, или не, те не дефинират вашето имунно положение дефинитивно - безапелационен беше той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР