Качеството на въздуха в България се влошава през последните три

...
Качеството на въздуха в България се влошава през последните три
Коментари Харесай

Качеството на въздуха в България се влошава през последните дни

Качеството на въздуха в България се утежнява през последните три дни, регистрират от Изпълнителната организация по околната среда.

Най-висока централизация на фини прахови частици е записана в столицата, където междинната денонощна норма от 50 микрограма за пространствен метър е превишена близо два пъти.

Данните не са притеснителни, разяснява за БНР основният специалист от дирекцията по мониторинг на въздуха към Изпълнителната организация по околната среда Теодорка Петкова. Тя изясни, че явлението е особено за началото на отоплителния сезон и актуалните метеорологични условия: "Това е всекидневно събитие за отоплителния сезон. Започнаха да се употребяват твърди горива за битово отопление като дърва, въглища и с неподходящите условия - температурна инверсия и мъгла, безветрие, се натрупват фините прахови частици в ниския партерен пласт и надлежно - апаратите ги регистрират ".

Средноденонощната норма не би трябвало да бъде превишавана повече от 35 пъти в една календарна година. Петкова акцентира, че се доближаваме до тези стойности: "През 2010 година превишенията за една календарна година - те са стигали някъде до към 140 - 180 пъти, до момента в който в последните години това число е снижено до 40 пъти - т.е. усъвършенства се качеството на въздуха, само че към момента не е достигната нормата ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР