Качеството на питейната вода в България, Унгария и Румъния се

...
Качеството на питейната вода в България, Унгария и Румъния се
Коментари Харесай

Проблеми с питейната вода у нас отчете Европейската сметна палата

Качеството на питейната вода в България, Унгария и Румъния се е подобрило през последните години с помощта на финансовите средства от Европейски Съюз, само че са нужни още обилни вложения, съгласно нов отчет на Европейската счете палата.

Одиторите са разгледали дейностите на Европейски Съюз по отношение на качеството на питейната вода в трите страни членки. Проверката обгръща интервала от присъединението на страните членки към Европейски Съюз до края на 2016г . Одитът заключава, че достъпът и снабдяването са се подобрили — основно заради забележителните вложения на Европейски Съюз през последните години.

През интервала 2007—2020 година финансовата помощ от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд, отпусната за ръководството и снабдяването с питейна вода в България, Унгария и Румъния, възлиза на 3,7 милиарда евро.

В България националните органи признават проблем с незадоволителния мониторинг. Както се показва в Националния отчет за опазването и положението на околната среда в България през 2012 година, множеството ВиК оператори не съблюдават условието за мониторинг на ДПВ във връзка с размера и честотата за някои параметри (например бензо(а)пирен, антимон, живак и полициклични ароматни въглеводороди). Освен това, според предварителните данни за 2014 година и 2015 година някои параметри като хром, желязо и ентерококи не са проверявани във всички МЗВ: желязото се управлява в към 90 % от МЗВ, а хромът и ентерококите в към 80 % от МЗВ. Като се има поради, че МЗВ в България обслужват към 1,7 млн. души.

 Снимка 311957
Източник:

Също по този начин не е бил осъществяван мониторинг на всички параметри за всички огромни зони на водоснабдяване. Горепосочените параметри се ревизират приблизително едвам в 66 % от ГЗВ. Според българските органи липсва задоволителен лабораторен потенциал: цялостни проучвания на пробите могат да се правят единствено в шест от лабораториите на 28-те районни здравни инспекции, а броматите могат да се изследват единствено в две от тях.

Все още съществуват области, в които водата от публичната водоснабдителна мрежа не дава отговор изцяло на условията, посочени в Директивата на Европейски Съюз за питейната вода, призната през 1998 година Освен това ще са нужни спомагателни обилни национални обществени и частни вложения , с цел да се обезпечи достъп до вода с положително качество за всички жители в тези страни ида се подсигурява, че водните уреди, финансирани със средства от Европейски Съюз, ще могат да се поддържат добре.

Държавите членки следва да изискват към критериите за асортимент на плановете за водни уреди, които способстват за постигането на националните цели, да бъдат включени и проектите за понижаване на загубите на вода . Да подсигуряват, че в цената са включени и разноските за устойчива инфраструктура. Да обезпечат, в случай че е належащо, финансова или друга поддръжка за семействата , за които разноските за услуги за ВиК надвишават нивото на обществена търпимост.

 В Георги Дамяново пият вода с арсен, която нараства със 108% от 1 септември
В Георги Дамяново пият вода с арсен, която нараства със 108% от 1 септември

Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента и омбудсмана

В България според тактиката за 2014—2023 година в огромен брой водоснабдителни сдружения оперативните разноски не се покриват от генерираните доходи от цената на водата, макар нарастванията на цената от 2008 година насам ( цената на водата се е нараснала с 16 % от 2008 година до 2011 година, като от 1,19 лева./m3 е станала 1,38 лева./m3 ). Всъщност според всички сюжети, създадени в тактиката, до 2024 година междинните комбинирани цени за водоснабдяване и отпадъчни води ще би трябвало да се усилят съвсем двойно по отношение на настоящите цени през 2011 година, с цел да се реализира задачата за сходство и резистентност.

Същевременно водните услуги би трябвало да бъдат обществено търпими за потребителите. Предварително изискване 6.1 от Регламент (ЕС) № 1303/2013 показва до 4 % от прихода на домакинство като общопризнат индикатор за степента на обществена търпимост, т.е. общата сметка за вода (питейна вода и отпадъчни води) може да съставлява 4 % от прихода на семейството. В България се смята, че е налице обществена търпимост , когато фактурата за разноски за водни услуги не надвишава 2,5 % от междинния месечен приход на едно домакинство в съответния регион.

Средното равнище на загуби на вода в Европейски Съюз през 2012 година е към 34 %. От посетените страни членки единствено Унгария рапортува за по-нисък % (24 %). Румъния е докладвала загуби на вода от порядъка на 40 %, а България - над 60 % .

 Снимка 311958
Източник:

В България загубите на вода от 60 % са доста високи спрямо други страни от Европейски Съюз. За всеки ВиК оператор са избрани самостоятелни цели във връзка с загубите на вода, които да бъдат реализирани до 2021 година Съществува също по този начин национална цел от 49 %, която би трябвало да бъде реализирана до 2026 година Дейностите по рехабилитация или рационализация, според от случая, са наложителни, в случай че загубите на вода (от извличането до потребителя) надвишават 20 %. Стратегията в региона на водоснабдяването и канализацията за интервала 2014—2023 година дефинира цел за загубите на вода в размер на 30 %, която следва да се реализира на национално равнище до 2039 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР