Качеството и удобството идват със своята цена. Така Йордан Кръстев,

...
Качеството и удобството идват със своята цена. Така Йордан Кръстев,
Коментари Харесай

Какво вдига цените на офис наемите в София?

Качеството и удобството идват със своята цена. Така Йордан Кръстев, шеф на Business Park Sofia, заключи обстановката на пазара на бизнес здания в София. Накратко: офисите стават все по-модерни и съобразени с екологичните условия, само че и цените им порастват.

Кръстев взе присъединяване във форума Office Investments & Workspace 2023, проведен от " Градът медиа груп ", който се организира през днешния ден в София. Той, както и другите участници в събитието, са на мнение, че пропастта сред модерните и остарелите офис здания в София, става все по-голяма. И доста от офисите към този момент не дават отговор нито на условията на наемателите, нито на актуалните ESG концепции.

В същото време се вижда и наклонността от ден на ден бизнеси да слагат качеството на една бизнес постройка пред нейната цена. Пълната промяна на офис постройките в столицата обаче е сложен и доста безценен развой, който надали скоро ще завърши и за който е трябвало да работим по време на двете Коронавирус години, когато всичко се е движело на „ занимателен каданс “.

Повечето здания в София не дават отговор на актуалните условия – нито на бизнеса като наематели, нито на техните чиновници. За да се преобразуват, трябват средства. Финансирането става все по-скъпо. Банките също са внимателни, когато правят оценка нови планове и мисля, че ще е доста сложни, особено на софийския пазар, да се запълни тази бездна и да се модернизира офис пазара “, сподели Асен Лисев, изпълнителен шеф на Браво Пропърти Фонд (АДСИЦ).
Повишаване на наемите
В случай че се резервира наклонността бизнес интензивността да пораства, а свободните площи да намаляват през цялата 2023 година, каквито са прогнозите на специалистите, се чака наемите на офисите в София да се покачат. Без обаче да дават прогнози с какъв брой тъкмо.

От друга страна, вложителите признават, че с цел да отговорят на всички ESG условия, както и да се съобразят изцяло с желанията на наемателите – за повече пространство, забавен интериорен дизайн, атрактивна локация – само през наемните равнища могат да възвърнат инвестицията си.

Процентът свободни площи продължава да пада и това ще окаже въздействие на цените на наемите в София. Няма и нови разрешителни за градеж. Очакваме огромен спад на свободните площи “, споделя Христо Андонов, ръководещ шеф на Avaland Real Estate.

Въпреки това интензивността на офис пазара в столицата през първите три месеца на година е висока, а упованията са тя да се задържи такава до края на годината. Като нови покупко-продажби евентуално ще се подписват през третото и четвъртото тримесечие на 2023 година Бизнесът регистрира и извънредно огромен интерес от страна на задгранични компании към България и припомниха, че дъщерна компания на Mercedes-Benz нае офис в София.
 Дъщерна компания на Mercedes-Benz наема офис в СофияОфис концепцията
След отминаването на Коронавирус офисите се трансформираха изцяло. Компаниите работят главно по три модела – изцяло отдалечена работа, хибриден модел и главно от офис постройката. В взаимозависимост от сферата, в която е заета компанията, се избира и моделът на работа. Това, което сплотява всички бизнеси обаче, е желанието им да създадат толкоз атрактивен физическия офис, с който разполагат, че да накарат от ден на ден от чиновниците да предпочетат него пред работата от у дома.

В тази посока са и напъните на вложителите, които би трябвало да основат постройка, която освен да дава отговор на последните трендове, само че и да ги изпреварва, тъй като тези сигурни времена за бизнеса, в които се знаеше до сантиметър какъв брой офис здания са нужни, от дълго време са в историята.
Челен конфликт с бюрокрацията
Инвеститорите в офис здания се оплакаха и от локалната администрация, която съгласно тях санкционира бизнеса с високата такса " Смет ".

Такса " Смет " е наказване за вложители, които влагат в съвременни здания. Защото тези, които са по-зелени, заплащат повече “, сподели Лилия Кръстева, Country Head Bulgaria, Ceres Management Services, ръководеща Sofia Airport Center.

Въпреки всичко обаче тя е на мнение, че инвестицията в супермодерна бизнес постройка си заслужава, като дава за образец Sofia Airport Center, която е издигната преди 13 години и през днешния ден е една от най-модерните в града.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР