Кабул. На 25 август Турция е започнала операция за изтегляне

...
Кабул. На 25 август Турция е започнала операция за изтегляне
Коментари Харесай

ТАСС: Турция започна да изтегля военните си от Афганистан

Кабул. На 25 август Турция е почнала интервенция за евакуиране на войските си от Афганистан. Това заяви министерството на защитата на страната, представено от ТАСС .

Решението за евакуация на части от въоръжените сили на Турция „ е взето след разнообразни контакти и оценка на актуалното състояние “, се споделя на страницата на Министерството на защитата на страната в „ Туитър “.

Небоевата задача на НАТО, чиято цел беше да образова афганистанската държавна войска, включваше към 600 турски военнослужещи. Заедно с военни от Съединени американски щати и Англия те поддържаха реда в летището на афганистанската столица.

В същото време представители на талибаните се обърнаха към турските управляващи за подпомагане при организирането на работа на летището в Кабулм заяви Reuters, базирайки се на източници в Анкара.

Според организацията талибаните акцентират, че ще разчитат на помощта на Турция едвам след изтеглянето на военния контингент от страната.

Междувременно източници в Анкара означиха, че би било мъчно да се удовлетвори настояването без отбраната на цивилния личен състав на летището в Кабул, защото то е изпълнено с огромни опасности.

На 24 август представителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че сигурността на аеропорта в Кабул може да бъде обезпечена без помощта на Анкара. По-рано Търция разгласи, че страната може да окаже помощ на талибаните в региона на сигурността и поддръжката на летището.

На собствен ред турският водач Реджеп Тайип Ердоган означи, че Анкара е „ внимателно оптимистична “ по отношение на известията, получени от талибаните. Той добави, че ще прави оценка политиката на придвижването „ не по думите, а по делата му “.

На 25 август Турция стартира интервенция за евакуиране на войските си от Афганистан. Това заяви министерството на защитата на страната.

Решението за евакуация на части от въоръжените сили на Турция „ е взето след разнообразни контакти и оценка на актуалното състояние “, се споделя в страницата на Министерството на защитата на страната в Twitter.

Небоевата задача на НАТО, чиято цел беше да образова афганистанската държавна войска, включваше към 600 турски военнослужещи. Заедно с военни от Съединени американски щати и Англия те поддържаха реда във въздушното пристанище на афганистанската столица.

В същото време представители на придвижването талибани (забранено в Руската федерация), което пристигна на власт в Афганистан, се обърнаха към турските управляващи за подпомагане при организирането на работа на летището в Кабул. Това оповестява Ройтерс, базирайки се на източници в Анкара.

Според организацията талибаните акцентират, че разчитат на помощта на Турция едвам след изтеглянето на военния контингент от страната.

Междувременно източници в Анкара означиха, че би било мъчно да се удовлетвори настояването без отбраната на граждански личен състав на летището в Кабул, защото то е изпълнено с огромни опасности.

На 24 август представителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че сигурността на въздушното пристанище в Кабул може да бъде обезпечена без помощта на Анкара. По -рано в Турция беше обявено, че страната може да окаже помощ на талибаните в региона на сигурността и поддръжката на летището.

На собствен ред турският водач Реджеп Тайип Ердоган означи, че Анкара е „ внимателно оптимистична “ по отношение на известията, получени от талибаните. Той добави, че ще прави оценка политиката на придвижването „ не с думи, а с каузи “.

„ В Афганистан би трябвало да бъде образувано инклузивно държавно управление, което ще включва представители на всички етноконфесионални групи от популацията, което ще резервира стабилността “, съобщи Ердоган.

Турският президент акцентира, че интернационалната общественост би трябвало да даде филантропична помощ на афганистанците, с цел да предотврати появяването на бежанска вълна.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че страната му не възнамерява да дава леговище на афганистански мигранти.

След началото на изтеглянето на американските войски от Афганистан талибаните започнаха да откриват надзор върху територията на страната. На 15 август те влязоха в Кабул без пердах. Афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставката си и напусна страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР