Кабинният персонал на „Райънъер“ (Ryanair) е призован да се включи

...
Кабинният персонал на „Райънъер“ (Ryanair) е призован да се включи
Коментари Харесай

Нова стачка на кабинния персонал на Райънеър“ в Испания

Кабинният личен състав на „ Райънъер “ (Ryanair) е свикан да се включи в нова стачка, която стартира от през днешния ден (8 август) и която се чака да продължи до 7 януари 2023 година, заяви Испанското радио и телевизия (РТВЕ).

Стачните дейности ще са 24-часови и ще се организират сред понеделник и четвъртък всяка седмица.

Зад апела на синдикатите към протестни дейности стои отводът на „ Райънеър “ да възобнови договарянията за реализиране на единодушие по нов групов трудов контракт, който да се ползва за всички кабинни екипажи на компанията в Испания.

Общият съюз на трудещите се (USO) твърди, че диалозите с нискотарифния транспортьор са изцяло прекратени и „ Райънеър “ няма никакво желание да седне още веднъж на масата за договаряния.

Синдикатът изясни в официално съобщение кои са трите съществени претекста за стачката. Първият е настояването за използване на наложителните минимуми, заложени в испанското трудово и синдикално законодателство за целия кабинен личен състав на „ Райънеър “ и в десетте испански бази – Мадрид, Малага, Барселона, Аликанте, Севиля, Палма де Майорка, Валенсия, Жирона, Сантяго де Компостела и Ибиса.

Това значи, че има редица съществени трудови права, които не могат да са обект на договаряния – 22 работни дни отпуск годишно,

14 законово регламентирани празнични дни, съблюдаване на закона за попречване на трудови опасности, уточняване и редуциране на работното време, погашение на заработеното отпреди пандемията, слагане на завършек на противозаконното назначение на чиновници и ценене на законното право на стачка на личния състав.

На второ място е настояването за връщане на работа на 11-те чиновници, които са било освободени при предходните протестни дейности през юни и юли, с цел да се признае законното им право на митинг.

Третото искане е архивирането на всички досиета за налагане на наказания на към 100 чиновници, взели участие в предходните стачки.

Министерство на превоза, подвижността и градоустройството фиксира минимални услуги, които могат да доближат 85 на 100, какъвто е казусът с вътрешните полети до и от територии отвън полуострова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР