Кабинетът заседава извънредно в петък. Причината съдбава на въглищните централи.Утре

...
Кабинетът заседава извънредно в петък. Причината съдбава на въглищните централи.Утре
Коментари Харесай

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Кабинетът заседава изключително в петък. Причината съдбава на въглищните централи.

Утре изтича срокът, в който България трябава да показа териториалните проекти за обективен преход, а още веднъж сме последните, които не са го създали. Ако документите не бъдат предадени, може да загубим стотици милиони евро.

България е единствена от страните-членки на Европейски Съюз, която към момента не е внесла териториалните си проекти. Срокът изтича на следващия ден и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

Протести на работещи във въглищните тецове има при Прохода на републиката при Гурково, автомагистрала " Тракия " в региона на Стара Загора и пътните прави Стара Загора - Хасково и Гълъбово - Димитровград. Ще бъде затворено и кръстовището при с. Драгичево на основния път сред София и Перник. 
Очаква се преди съвещанието министър председателят Николай Денков да се срещне със синдикатите, които упорстват приемането на проектите да се отсрочи най-малко с месец.

От ГЕРБ - Съюз на демократичните сили първо упрекнаха сътрудниците си в ръководството за нарушавания, само че след това смекчиха тона.

Прецизирането на текстовете би трябвало да се случи през днешния ден, преди държавното управление да ги изпрати в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето на следобедно съвещание, най евентуално след среща със синдикатите. Иначе - политическата реакция:

" Виждаме, че преходът ще бъде обективен единствено за някои неразбираемо по какъв начин подбрани защити хора. А оттова нататък за хората, за районите, ще бъде ще бъде разгром няма да бъде преход ", съобщи Красимир Вълчев от ГЕРБ, само че по-късно тонът на диалогът бе обуздан.

Първата реакция на премиера Николай Денков бе за " волна или неволна неистина ", само че след диалога с Бойко Борисов въпросът беше избран като неразбирателство.

" Тези текстове могат да бъдат прецизирани до края на месец декември, само че към този момент хода на полемиките с европейската комисия. Като ние ще продължим разговора със синдикатите и с локалните общности. Така че да отчетем, в случай че още техни съображения, и несъмнено, към този момент в границите на това, което слага Европейската комисия като изисквания', разяснява министър председателят, представен от БНР. 

" Само България не е предала своите териториални проекти. Всички останали страни да са го създали още предходната година. И в резултат на това бяха изгубени към този момент съвсем 100 милиона евро. Други 800 милиона евро са под въпрос, в случай че това не бъде направено в напълно къси периоди ", напомни новият български еврокомисар Илиана Иванова.  

Тази заран служащи от " Мини Марица изток " препречиха Прохода на Републиката, съществени пътища в Старозагорска област, възнамеряват да затворят и Подбалканския път, а също и Шипченския проход. Блокирано е придвижването по пътя Стара Загора - Хасково по посока към село Бъдеще. Миньори от " Бобов дол " излязоха да блокират Е-79 при Дупница. Работници в Топлоелектрическа централа " Брикел ", която години наред обгазява Гълъбово и близките обитаеми места, също затвориха пътища. Миньори и енергетици от „ Мин индъстри “ – Перник и Топлофикация Перник стачкуват на пътен възел " Даскалово ", като затвориха придвижването на изхода в посока Перник.

 

Настояваме нашият прислужник Денков и държавното управление, което ние сме избрали и чиито заплати плащаме, да работят единствено в полза на българския народ, сподели протестиращ пред телевизионните камери.

Обсъждането на проектите за Стара Загора, Кюстендил и Перник бе включено в съвещанието на държавното управление в сряда, само че КНСБ настоя те да бъдат оттеглени и да се обсъдят първо със обществените сътрудници.

 

Проектите бяха изпратени на синдикатите на 26 септември следобяд, което не разреши да бъдат обсъждани с федерациите по места.

 previous  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР