Кабинетът срещу КЗК за инициативата Достъпно за вас. Снощи стана

...
Кабинетът срещу КЗК за инициативата Достъпно за вас. Снощи стана
Коментари Харесай

Кабинетът срещу КЗК за инициативата „Достъпно за вас”

Кабинетът против Комисия за защита на конкуренцията за самодейността „ Достъпно за вас ”. Снощи стана ясно, че комисията ще стопира самодейността за ниски цени на 50 съществени храни “Достъпно за вас ” на Министерството на стопанската система.

„ Няма да се откажем от самодейността да реализираме по-добри цени за потребителите ”. Това разяснява през днешния ден министър Богдан Богданов пред Nova.

Инициативата е „ обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност ”, съгласно Комисия за защита на конкуренцията. Богданов изясни обаче, че задачата е да се реализиран трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда, а акция е доброволна, не задължава една или друга верига да съблюдава избрани тавани на цени.

Ние създадохме основа за конкуренция сред другите участници в самодейността, и то за тези 50 продукта от първа нужда, добави той.

По думите му мнението на Комисия за защита на конкуренцията нямало правни причини, а стопански разсъждения. Предстои среща с Комисия за защита на конкуренцията и правене на юридическо мнение от страна на ведомството по проблема.

Комисия за защита на конкуренцията и цените на храните

През март месец Комисия за защита на конкуренцията излезе със умозаключение след инспекциите на разноските на всички участници във веригата на доставки.  Според нея растежът при цените на храните е голословно висок.

От регулатора показват, че има обосновано подозрение за незаконосъобразни практики, в това число и от огромните търговски вериги. Оттам не изключват да има прикрити сделки ограничаващи конкуренцията.

От Комисията ще ревизират в допълнение за други непазарни фактори, които да водят до завишаване цените.

Комисия за защита на конкуренцията стартира няколко неочаквани инспекции в офисите на сдружения и техни сдружения, свързани с производството и търговията на съществени хранителни артикули в страната. Действията по инспекцията на място се правят от чиновници на Комисията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР