Кабинетът прие плана за справедлив преход, който утре - когато

...
Кабинетът прие плана за справедлив преход, който утре - когато
Коментари Харесай

Кабинетът прие плана за справедлив преход. Обяви и 36-те социални пакети. И поиска край на протестите

Кабинетът одобри проекта за обективен преход, който на следващия ден - когато е последният период, изпраща в Брюксел. Трябва да се сътвори дружество, което да работи за превръщането на мините в индустриална зона и което да поеме огромната част от работещите в този момент там. В бъдещата индустриална зона щели да инвестират компании, ползата бил огромен. За тези от работещите, които желаят да изоставен, държавното управление предлага обществени пакети. За тях по-рано пред деня стана ясно от неофициалния представител на ръководството Делян Пеевски от Движение за права и свободи. На конференцията след днешното изключително държавно съвещание финансовият министър Асен Василев единствено добави, че практиката в други страни е тези пакети да са за 24 месеца, в България обаче концепцията е да са за 36 месеца. 

" Първоначалните дати, които бяха заложени за всички страни членки, бяха тези проекти да бъдат изпратени към 30 септември 2022 година Служебните кабинети не изпратиха проектите. Редовният кабинет в доста къси периоди съумя да организира разисквания - и със синдикатите, и с бизнеса в районите ", разяснява още той. 

Василев изясни, че е имало " изчезнал детайл " в проекта какво ще вършат хората от централите, в случай че изискат да ги изоставен. Сега това се допълнило със обществените пакети.

" Заплатите в мините са много високи ", добави той. И пресметна, че компенсацията на един човек ще е 140-150 хиляди лева. 

Въпреки че както се оказа по-късно от думите на премиера Николай Денков - погашение на тези компенсационни пакети се очаквало да е по-скоро изключение.
" Спрете митингите! "
Той прикани за завършек на блокадите по пътищата и се обърна към недоволните работещи в плануваните за затваряне предприятия:

" Спрете митингите! Вашите представители да дойдат тук, с цел да беседваме ".

Ако въпреки всичко някои желали за продължат да стачкуват, това да става в границите на закона, изиска Денков.

Договореното със синдикатите предходната седмица било единствено рамката, малко, а занапред щели да текат договарянията, в които се прецизират детайлите.
Социалните пакети
Социалните пакети са обект на договаряния със синдикатите, споделиха и Денков, и Василев. Така детайлности за тях не бяха предоставени на брифинга. Ще се договаря и за детайлите към " до 36 заплати " и значи ли това, че ще има разнообразни разновидности на компенсиране на напускащите. Попитан дали има планувани и обезпечени средства при огромен напор от искащи да получат тези обществени пакети, Денков отговори, че сходни случаи би трябвало да бъдат по-скоро изключение - " не приказваме за всеобщи напускания, а за опция, в случай че се наложи ". 

Предвиденото дружество, което би трябвало да се появи и което би трябвало да поеме огромната част от сегашните работещи в мините, също е в прекомерно абстрактен план, най-малко съгласно неособено съответните отговори на премиера и на финансовия министър. 
Бъдещото дружество
Детайлите за бъдещето дружество, за което министър председателят главно сподели, че това, с което ще се занимава, го прави " гъвкаво ", също остават за след договарянията за доуточняване. Така  - не е ясна броя на заетите в него, нито по кое време тъкмо ще стартира то да работи.

" Създаваме дружество за превръщането на мините в индистриална зона, като то няма да изземва функционалностите на мините, ще се допълват ", сподели министър председателят.

Предприятието би трябвало да сътвори " територия, подобаваща за вложения ", като това да се случи в рамките на интервал от към 10 години. По-дълго време ще отнеме да се мисли тази земя да стане годна за аграрни цели.

Крайният период, в който България трябва да затвори дефинитивно въглищното произвеждане, е 2038 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР