Кабинетът одобри 1,2 млн. лева за изпълнение на първия етап

...
Кабинетът одобри 1,2 млн. лева за изпълнение на първия етап
Коментари Харесай

1,2 млн. лв. за популяризиране на българистиката в чужбина

Кабинетът утвърди 1,2 млн. лв. за осъществяване на първия стадий на Националната научна стратегия за развиване и одобряване на българистиката в чужбина.

Тя беше призната от Министерски съвет на 7 април тази година. Основната й цел е да се разпространяват българския език, литература, история, изкуство, просвета и обичаи измежду задгранични учени и откриватели.

Програмата ще се осъществя в границите на три години, а бюджетът й е общо 4 млн. лв.. Ще се финансират специализации на задгранични млади учени или докторанти българисти. Предвиден е и обезпечаване на престой до три месеца в България на одобрени непознати специалисти в тази област, които ще преподават и ще вършат взаимни научни проучвания с българските си сътрудници.

Ще бъдат създадени безвъзмездни цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на студенти и докторанти по български език и литература.

До три години ще проработи онлайн платформа за превод от и на български език. Тя ще употребява машинен превод и езиков редактор по образеца на Гугъл Translate.

Паралелно ще се сътвори и портал с цифрови просветителни и научни запаси в региона на българистиката. Там ще могат да се разискват настоящи въпроси за проучването и преподаването на български език, литература, история и просвета в помощ на образованието на задгранични българисти.

Координатор по програмата е Българската академия на науките, а сътрудници са водещите в преподаването на български език и литература висши учебни заведения – Софийският, Пловдивският, Великотърновският, Югозападният и Шуменският университет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР