Кабинетът няма намерение да предприеме активни мерки срещу заявеното повишаване

...
Кабинетът няма намерение да предприеме активни мерки срещу заявеното повишаване
Коментари Харесай

Кабинетът няма да реагира на повишените цени на мобилните услуги

Кабинетът няма желание да предприеме дейни ограничения против декларираното повишение на цените на услугите на мобилните оператори. Това се разбра от отговор по тематиката на премиера Николай Денков по време на днешния парламентарен надзор. В края на януари и трите телекома обявиха желание да усилят цените си, като се оправдаха с растежа на инфлацията.

 

Питането по проблема пристигна от лидера на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя подсети, че всяка година операторите покачват цените и изиска да разбере какво ще предприеме държавното управление, с цел да се ограничи тази процедура.

 

Най-напред Денков разгласи, че с подобен въпрос се прави подстрекателство, че мобилните оператори са нещо неприятно в обществото и стопанската система. После уточни, че всички би трябвало да следваме разпоредбите на правовата страна – да се съблюдават договорите, а контролните институции да наблюдават по какъв начин се подписват тези контракти. " Правителството няма права непосредствено да влиза в договориге сред икономическите субекти и хората ", съобщи министър председателят.

 

Той се ангажира само, че кабинетът ще организира диалози с управленията на операторите – само че единствено с цел да им обърне внимание, че повишението на цените е неприятна икономическа процедура и самите търговци не са заинтригувани да я поддържат. Ще бъдат подтикнати и съответните контролни институции да бъдат по-активни.

 

" Това може да направи едно държавно управление в правова страна ", заключи Денков.

 

Нинова пренебрежително дефинира изказването му като " небивалици ". Тя упрекна ръководещите, че са основали безпорядък в работата на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), и се похвали, че като някогашен министър на стопанската система е издала заповед в края на 2021 година, с която е забранила на търговците да покачват цените, и тази мярка е била доказана от Върховния административен съд (ВАС). А за държавната политика соцлидерът разгласи: " Това е див лобизъм и заробване на българския жител. "

 

В отговор Денков подсети, че в предишното Нинова го е предупреждавала да не се бърка в работата на КЗП, а в този момент желае противоположното. И уточни, че последната инстанция, която ще реши кой е прав и кой е крив в тази ситуация, ще бъде Върховен административен съд.

 

Какво може да каже Денков за проблема " Чаталджа "

Премиерът е изцяло удовлетворен от обясненията, които са дали съпартийците му в Политическа партия Асен Василев и Даниел Лорер по имотния скандал, в който бяха въвлечени. " Аз не видях да има нарушаване на закона, не видях някой да е бил миропомазан, нарушавайки правила. Не виждам какво повече да разясня по тази тематика. Ако има инспекции и те излязат с резултати, ще ги обявим обществено ", съобщи Денков в отговор на запитване на депутата Радостин Василев.

 

Що се отнася до нашумялата среща на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с предприемача Спас Русев, Денков предложи въпросите за това да се отнесат до Петков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР