Кабинетът Денков прокарва промени в закона за обществените поръчки (ЗОП),

...
Кабинетът Денков прокарва промени в закона за обществените поръчки (ЗОП),
Коментари Харесай

Със закон ППДБ дават повече мегдан за корупция с обществените поръчки

Кабинетът Денков прокарва промени в закона за публичните поръчки (ЗОП), които дават по-широк шир за повече порочни практики, написа Сега. Въпросните ремонти ще създадат допустимо случайното завишаване на цените по договорите. Предлагат се и други промени, които ще доведат до двойни стандарти при контрола и одитирането на поръчките.

За сходни опасности предизвестиха депутати при първото четене на импортираните от кабинета 2 плана за промени в Закон за обществените поръчки. Свой план за промени внесоха и депутати от Демократична България, които пък упорстват за инспекция за принадлежност към Държавна сигурност при изпълнителите на по-големи публични поръчки.

За предложение за случайно завишаване на цените предизвести депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов. Рискът за корупционно предоговаряне на към този момент подписани контракти идва от препоръчани промени в признатите м.г. поради инфлацията текстове, които разрешават актуализиране на цени вследствие на ненадейно повишаване даже това да не е заложено изначално в документите по поръчката.

В сегашния си вид законът позволява сходно инфлационно завишаване на предложения единствено при категорично съблюдаване на методика, призната от Министерски съвет. С новите текстове възложителите ще могат да завишават цени и без методика, по своя преценка въз основата на показани доказателства. Не се споделя нито дума какви могат да бъдат тези доказателства.

" С това напряко сте обезсмислили целия закон. Кой ще дава доказателствата, какви ще са те, на какво съображение ще се одобряват или отхвърлят ”, запита Караджов.
В момента за редица от дейностите, за които се разпореждат поръчки, няма утвърдена методика. Бе утвърдена за индексиране на договорите за строителство в следствие от внезапното повишаване на материалите, а в следствие ред за актуализиране на цени бе гласуван и за секторни възложители в региона на природен газ, топлинна сила и електрическа енергия. Цели браншове като услугите сега са без утвърдени методика, както и редица доставки.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР