Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, очевидно вече са се

...
Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, очевидно вече са се
Коментари Харесай

Доц. Стойчев: Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, на Борисов му е все тая с кой мандат

Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, явно към този момент са се разбрали. Ако нямаше резултати, щяха да си мълчат като предишния път. Въпросът е по какъв начин в този момент да се показа това пред гласоподавателите на едните и на другите, само че най-много пред тези на Политическа партия, тъй като те са най-критични към тази колаборация сред двете парламентарни групи.Това съобщи политологът доцент Стойчо Стойчев в изявление пред „ Труд ”.

Политологът съобщи, че сценката е задоволително омерзителна за участниците в нея, с цел да се играе просто ей по този начин, в случай че няма нещо несъмнено, някаква сделка. „ Затова аз съм безусловно сигурен, че те са се договорили за кабинет, който да мине с втория мандат, тъй като другояче няма по какъв начин да го обяснят на гласоподавателите на Политическа партия, в случай че това стане с първия мандат.

Те ще кажат – ние гласувахме да махнете Борисов и ГЕРБ, а вие ги върнахте на бял кон в ръководството, като подкрепихте тяхно държавно управление. А в този момент ще стане противоположното – Политическа партия ще редят кабинет, Бойко ще го поддържа.

Ясно беше през цялото време, че държавно управление няма в никакъв случай да стане с първия мандат на ГЕРБ, тъй като гласоподавателите на Политическа партия няма по какъв начин да го преглътнат и ГЕРБ добре знаят това. И се мисли за някакъв вид  да се осъществя вторият мандат.

Стойчев допусна, че най-вероятно професор Николай Денков ще оглави новото държавно управление.

На въпрос дали Христо Иванов е алтернатива за министър председател, анализаторът отвърна: „ Иванов мъчно ще влезе в такава настройка, където 100 партийни водачи да му бъдат началници. Би го играл, само че няма смисъл да го прави тъкмо в този момент при подобен вид болшинство, то няма да му е удобно, тъй като ще бъде ясно, че това болшинство е събрано принудително, а принудително красота не става.  

Христо е задоволително дълго в политиката и отракан, с цел да се жертва за няколко месеца или година или две да стане министър-председател на подобен вид кабинет на две парламентарни групи и хиляда партийни шефове, които от самото начало ще договарят някои неща които я му харесат, я не. ”

Николай Денков обаче е подготвен за подобен вид кабинет. Той си е технократ и му е все тая от кого се състои политическото болшинство, значимото е да вървят плановете и стратегиите, както е по проект, а той ще провежда нещата, безапелационен е доц.Стойчев.

Що се отнася до претенциите на водача на ГЕРБ,  преподавателят в СУ счита, че на Борисов му е все тая с кой мандат ще бъде кабинетът и безусловно все тая кой ще бъде вътре в този кабинет. Дори и Бойко Рашков да турят, той ще каже „ добре “. За него е значимо той да е в болшинството и този кабинет да е подвластен от него и директно от неговия глас. Той по тази причина стана и народен представител.

И в този момент ще гледа сеира – хайде управлявайте! Защото той не желае да ръководи, той желае тези, който ще ръководят, да го оставят на мира. Затова желае да бъде в ръководещото болшинство. И не някакъв народен представител, натъпкан в ъгъла, а  конституиращ фактор в страната. Но няма да е в изпълнителната власт, с цел да не го плюят. ”, отсъжда той.

„ Кирил вика – по какъв начин ще го кажем на гласоподавателите си, Бойко вика – ами и ние по какъв начин ще го кажем на нашите. На всяка тяхна дивотия той поставя негова контра. Но концепцията зад цялата тая работа е, че в случай че те нямаше да вършат държавно управление и не се бяха разбрали, нямаше въобще да си вършат труда да играят тази игра. ”, изяснява в живописен жанр доцент Стойчев.

Според него Борисов няма да трансформира Политическа партия и Демократична България в пленник, той и не желае това. Той просто желае да ги обезврежда във връзка с себе си и партията си. Това първоначално, да не му навредят, декларира политологът.

Сега като е вътре в къщата, щом са се оженили, няма по какъв начин да го изхвърлят. Освен това той ще взе участие във всичко, планувано в законодателната стратегия, в това число и в правосъдната промяна.

Това е огромен триумф за Борисов. Тя ще тръгне нанякъде и кой знае къде ще отиде. Важното е да не я вършат те, което е най-лошият вид, а да я вършим дружно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР