К ъм 2030 г. Европа ще се нуждае от 14

...
К ъм 2030 г. Европа ще се нуждае от 14
Коментари Харесай

Сърбия ще строи гигазавод за LFP батерии

К ъм 2030 година Европа ще се нуждае от 14 пъти (!) повече акумулатори по отношение на днешното търсене. Ето за какво LFP батериите (литиево-йонно фосфатна батерия), които комбинират преимуществата на по-дългия живот (презареждане до 6000 пъти), досегаемост и сигурност, набират все по-голяма известност на разрастващия се пазар на акумулатори за електрически автомобили.

Сръбската компания ElevenEs е създала своя лична LFP технология за произвеждане на акумулатори за пътнически коли, рейсове, камиони и други индустриални транспортни средства. Компанията неотдавна откри проучвателен и развоен център в Суботица, където работи интернационален екип от инженери и учени.

Наскоро сърбите подписаха съглашение с EIT InnoEnergy, които Pitchbook дефинира като най-активния международен вложител в устойчива сила, прочут като първи вложител в шведската Northvolt и френската Verkor.

Двете страни оповестиха желание да изградят първия в Европа гигазавод за LFP акумулатори. Към 2023 година ElevenEs ще може да създава LFP кафези с общ годишен потенциал от 300 MWh. Строежът на завода с потенциал 8GWh ще започва през 2024 край Суботица, като в следствие (не се показват крайни дати) потенциалът му би трябвало да доближи 16 GWh – задоволителни за 300 000 коли годишно.

Тук ще кажем, че в Сърбия разполага с едно от най-големите залежи на литий в света.

Иначе търсенето на LFP акумулатори се усилва, което удостоверяват и скорошните клюки към Tesla и BYD в Китай. Друг слух споделя, че бъдещите дребни електрически автомобили на Renault също ще разчитат на LFP акумулатори, а като всеобща загадка се одобряват проектите на VW Group да употребява LFP за бъдещите базови електрически автомобили на платформата МЕВ.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР