Журналистката Генка Шикерова разследва от 1 година как Българската агенция

...
Журналистката Генка Шикерова разследва от 1 година как Българската агенция
Коментари Харесай

Борбата с чумата по свинете се оказва бутафория за милиони

Журналистката Генка Шикерова проверява от 1 година по какъв начин Българската организация по храните се бори с африканската чума, написа вестник “Сега “ в пролог към следствието на известната телевизионна публицистика. Преди година в Странджа върлуваше епидемията по козите и овцете, в този момент чумата се популяризира по свинете. Допреди месец Шикерова работеше за Нова телевизия, следствията ѝ за активността на организацията, за метода, по който провежда публичните поръчки и по който ги печелят две компании, не са излъчени. Шикерова разполага с писмо, в което шефът на новините на Нова Даниел Чипев твърди организацията, че малкия екран не планува излъчването на материал за БАБХ. В резултат на това организацията отхвърля публична информация на Шикерова, добавя “Сега “ В средата на юни Нова тв приключи договорите на Генка и сътрудника ѝ - Миролюба Бенатова. Ако беше дадена гласност на следствията ѝ още преди година, евентуално в този момент България нямаше да е изправена пред действителната опасност да бъде погубен цялостен бранш в отглеждането на животни, в който са вложени 3 милиарда лв..

Страната е изправена пред тежка екологична злополука. Над 4 милиона кг инфектирани трупове ще бъдат заровени някъде край Дунав.

А това са единствено животните, които ще бъдат избити във фермите в Николово и Бръшлен. Мерките са по предписание на Агенцията по храните. Сметката е при приблизително тегло 70 кг на животно. Това прави размер от към 200 тира, които би трябвало бъдат закопани някъде, като в същото време се съблюдават съответните санитарни условия. По думите на шефа на Областната дирекция на организацията в Русе Георги Дяков загробването ще се извърши в дупки на огромна дълбочина тук-там, намиращи се на територията на свинекомплексите в двете села. Но никой не знае по какъв начин се случва това сега. Според настоящата нормативна уредба местата за загробване се дефинират от непрекъснатата комисия към съответния кмет. Няма отговор и на въпроса: може ли на мястото, където са загробени евентуално рисковите боклуци, още веднъж да се отглеждат животни. В случая: допустимо ли е тези предприятия да проработят още веднъж на същото място и по кое време?

Основният проблем в този момент е

заплахата от замърсяване на подпопочвените води,
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР