Журналистката Ема-Джо Морис, която разкри историята за лаптопа на Хънтър

...
Журналистката Ема-Джо Морис, която разкри историята за лаптопа на Хънтър
Коментари Харесай

Как служби и медии измислиха руската пропаганда, за да скрият скандала с лаптопа на Хънтър Байдън

Журналистката Ема-Джо Морис, която разкри историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън (син на президента Джо Байдън - б.р.) за " Ню Йорк Пост и беше цензурирана от " дълбоката страна " в огромните медии и обществените мрежи, за не повлияят разкритията на президентските избори през 2020 година, свидетелства през миналата седмица пред сенатска комисия за мащабите на цензурата в Америка.

- Съгласно утвърждения график, в този момент отиваме към втория очевидец. Госпожице Морис, имате пет минути.

Ема-Джо Морис: Благодаря ви. Благодаря доста, че ме поканихте. Името ми е Ема-Джо Морис, политически редактор съм в Breitbart. Тук съм през днешния ден, тъй като разгласих серия от новинарски репортажи преди три години, през октомври 2020 година, за към този момент печално известния преносим компютър на Хънтър Байдън, прочут също и като „ Лаптопът от пъкъла “, които се считат за едни от най-скандалните репортажи за последното десетилетие.

Това, което е по-скандално и от самите репортажи обаче е фактът, че те разкриват порочния съюз сред разследващата общественост, обществените медийни платформи и преобладаващите медийни издания. По това време аз бях заместител политически редактор в New York Post и репортажите ми демонстрираха, че макар многократните и гневни отричания на тогавашния претендент Джо Байдън, той очевидно беше забъркан в задграничните бизнес покупко-продажби на фамилията си.

За няколко дни, единствено седмици преди американците да гласоподават за идващия си президент, аз разкрих доказани достоверни имейли от хардрайва на сина на Байдън, показващ украински бизнес сътрудници, които получават изтекла информация от Белия дом под президентството на Обама. Документирах неофициални срещи сред тогава вицепрезидента Байдън и украински изпълнителен шеф на украинска енергийна компания и срещнах света с значимия човек, който е взел присъединяване в договорката със CEFC – Китайска енергийна компания.

Post разгласява тъкмо по какъв начин материалите, за които се приказва, са били получени, даже разпознава източниците, както и федерална призовка, показваща, че ФБР са разполагали с материалите, върху които се основава историята и са ги имали от декември 2019 година. Но когато историята се появи в обществените медии в онази заран, милиони американци потърсиха своите новинарски издания и редактори, с цел да схванат техните гледни точки. В рамките на няколко часа репортажът беше цензориран във всички огромни платформи, на съображение, че е бил хакнат, или че е „ съветска дезинформация “.

Туитър отхвърли да разреши на потребителите да споделят линка към историята, забрани линковете в персоналните известия – политика, която апропо се употребява за заглушаване на детска порнография и отстрани поста от верифицирания си акаунт. Facebook сподели, че ще ограничи разпространяването на линковете в платформата си.

Историите обаче не са основани на хакнати материали, нито са съветска дезинформация и макар че тези изказвания тогава пристигнаха ненадейно, научихме, че те в действителност напълно не идват ненадейно. На 19 октомври, пет дни откакто Post стартира да разгласява, Politico пусна материал със заглавие „ Историята с Хънтър Байдън е съветска дезинформация, споделят десетки някогашни чиновници от разузнаването “.

Боже, даже не мога да го кажа със умерено изражение, разбирате ли? Politico разгласява писмо, изцяло безрезервно, от ветерани от американските разузнаватели служби, погрешно твърдящи, че експозето на Post има, изтъквам, „ всички типичен белези на съветска осведомителна интервенция “.

Боже... Най-бележитите измежду подписалите това писмо бяха Джим Клапър, някогашен чиновник от Дирекцията за национално разузнаване, Майкъл Хейдън, някогашен чиновник от Централно разузнавателно управление на САЩ, Джон Бренън, някогашен чиновник от Централно разузнавателно управление на САЩ, макар мощно компрометираната им надеждност, поради присъединяване им в конспирацията за „ съветския конфликт “. Няколко дни по-късно, на 22 октомври, когато Байдън се появи на втория президентски спор и беше конфронтиран с обстоятелствата от репортажа на Post, той сподели на Тръмп, изтъквам - „ Петдесет някогашни експерти от националното разузнаване споделиха, че това, в което ме упрекват, е съветски скрит план. “ Но не беше, и той го знаеше.

Сега, бързо прекосяваме към тази година, три години по-късно. Едва напролет проверяващи от Камарата на представителите разкриха, че е имало позвъняване от настоящия държавен секретар Антъни Блинкен до някогашния настоящ шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майкъл Морело, и то е провокирало писмото на шпионите, оповестено от Politico, което е прескочило процедурите за утвърждение на Управлението, които е трябвало по принцип да се приложат. Сега също се знае, че преди моите репортажи Федералните организации са подтиквали обществените медии да извършат дейности за дискредитирането им.

Според вътрешни документи, оповестени от Илън Мъск след придобиването на Туитър, ФБР и други членове на разследващата общественост в действителност са управлявали интервенцията по цензуриране на платформата, частично външно, работейки с висшето управление, и частично вътрешно, посредством обществени медии, които наемат впечатляващ брой фрагменти на Бюрото.

Журналистът Майкъл Шаленбергер заяви, въз основа на документи, които е получил от Мъск, че през цялата 2020 година ФБР и други правоохранителни организации неведнъж са подтиквали висши чиновници на Туитър да отхвърлят материали за преносимия компютър на Хънтър Байдън като съветска хакерска интервенция. Федералните чиновници са уредили достъпа до строго секретни материали да бъде утвърден за управлението на Туитър и даже са имали кодирана мрежа за известия, която са нарекли „ виртуална военна стая “.

И до през днешния ден стотици хора от разследващата общественост работят в обществените мрежи. През последните няколко години моят репортаж беше доказан безусловно от всяко от формалните медийни издания, от Washington Post до New York Times и Politico, когато залогът беше незабележим, апропо, две години по-късно. Никой не отхвърля това, че преносимият компютър е действителен, че същинската история е тъкмо такава, каквато аз я описах първоначално. Тази комплицирана интрига за цензуриране не беше основана тъй като информацията е подправена. А тъй като това е истина и тъй като е опасност за центровете на властта в тази страна. Тази връзка сред чиновници на държавното управление на Съединените щати и американски корпорации съставлява невиждан опит за подкопаване на Първата корекция – правото да мислим, пишем, четем, приказваме каквото желаяме. Начинът, по който ще отговорим, ще дефинира дали считаме свободната преса за неотменима, или за незадължителна. Благодаря.

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР