Журналисти, издатели и международни неправителствени организации се обединиха на конференция

...
Журналисти, издатели и международни неправителствени организации се обединиха на конференция
Коментари Харесай

Медийната свобода в Европа: Код Червено. В България – код Пеевски


Журналисти, издатели и интернационалните неправителствени организации се сплотиха на конференция в София за битка против другите форми на напън върху медийната независимост.

Това стана по време на конференцията " Свобода на медиите и плурализъм ", проведена от " Репортери без граници ", Европейската асоциация на издателите на вестници, Организацията на медиите в Югоизточна Европа, Съюза на издателите в България и други

Журналистиката в Централна и Източна Европа е в риск, съществени проблеми има и на Запад, сигнализираха участниците в срещата, чиято заключителна декларация е озаглавена " Свободата на медиите в Европа: Код Червено ".

В документа се приканва за незабавни ограничения на европейско равнище за отбрана на качествената публицистика, като да вземем за пример основаването на европейски фонд за отбрана на свободата на медиите. Участниците в полемиката подчертаха, че борбата за свободата на словото е борба за бъдещето на Европейския съюз и на демокрацията в страните членки.

Свободата на медиите в Европа: Код Чер вено

В декларацията се изреждат редица образци за политически надзор върху медиите, което е първата стъпка към ръководство вид " мека тирания " или " превзета страна ".

" Свободният достъп до разнообразна информация и мнение е освен главно право на индивида, само че е от значително значение за жителите да вземат участие в демократичното общество. Това е главната рамка, позволяваща на хората да държат виновни представителите на властта, с цел да се лимитират престъпността и корупцията, което е основен фактор за обезпечаване на функционираща народна власт ", акцентира документът.

В него се отбелязва, че " следената през последните години ерозия на европейския либерален модел продължава " и тази наклонност " става все по-тревожна ".

" Регионът е разтресен от две убийства и от закани към проверяващи кореспонденти, както и невиждани вербални офанзиви против медиите. Традиционно безвредната среда за публицисти в Европа стартира да се утежнява ", показва декларацията, която прави обзор на обстановката с медийната независимост в Полша, Унгария, Чехия, Словакия и България.

Свободата на медиите в България: Код Пеевски

В частта за България се отбелязва, че съгласно международния показател за свободата на медиите на " Репортери без граници ", България се е смъкнала със 75 позиции през последните 12 години – от 36-та през 2006 година до 111-то през 2018 година: " Налице е възходящ политически напън и възходящ брой физически закани против проверяващи публицисти, издатели и самостоятелни медии. Основният инструмент за практикуване на напън е концентрацията на благосъстоятелност върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически надзор върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространяване на медийно наличие ".

Документът прецизира, че моделът включва също по този начин мощно въздействие върху държавното управление, прокуратурата и правосъдната власт, както и надзор над множеството самостоятелни регулатори.

" Всичко това съставлява голям политически и бизнес конгломерат, управителен от настоящия политик, някогашен магистрат, бизснесмен и медиен притежател Делян Славчев Пеевски ", се споделя в декларацията. Освен това се припомня, че от 2009 година, с къси спирания, България е ръководена от ГЕРБ и нейния водач и министър председател с три мандата - Бойко Борисов, който се радва на комфорт от страна на следените от Пеевски медии. " Премиерът Борисов освен непрекъснато отхвърля да признае, че съществува опасност за свободата на медиите, само че играе основна роля за увеличение на достъпа на господин Пеевски до обществени запаси, като в същото време му дава спомагателни институционални принадлежности за принуда, в това число законодателни решения, употребявани против самостоятелните медии ", установи още документът.

Предложенията

Една от рекомендациите на форума е основаването на европейски " Фонд за отбрана на свободата на медиите ", който да пази медиите и публицистите и да поддържа интернационалните следствия на случаи на напън от страна на високопоставени персони.

Предлага се още еврофондовете през новия програмен интервал да бъдат обвързани освен с върховенството на закона, само че и със свободата на медиите в страните членки на Европейски Съюз.

Друга концепция е да се планува непосредствено финансиране от еврофондовете за медии, без да се минава през посредничеството на локалните държавни управления. Декларацията е и изрично в поддръжка на това издателите на медии да получат права сродни на авторските и това да се регламентира на равнище Европейски Съюз. По този метод издателите, които влагат в автентично журналистическо наличие, ще имат опция да търсят по-лесно правата си в връзките с главните обществени платформи като Facebook и Google, които сега прибират към 90% от приходите от цифрова реклама.

Не може политиците да тормозят публицисти

" Днес сме се събрали да защитим правото на независимост на словото. Право на обществото е да има неманипулирана информация и качествени медии. В Европа, която се води люлката на цивилизацията, имаме убийства на публицисти, имаме физически похищения върху хората на словото. Преди дни беше атакуван журналистът ни от Червен бряг Христо Гешов. Има институционален напън върху публицисти и издатели, диалози на кафе с подмятания. И в това време - основават се преднамерено следени медии, които популяризират манипулирано наличие ", сподели при откриването на полемиката ръководителят на Съюза на издателите в България Теодор Захов.

Пред гостите на конференцията той описа и за нестабилния финансов модел на медиите, и за това, че свободни медии у нас има с помощта на няколко дебелоглав хора, които имат бизнес и влагат в качествени медии. Налице са обаче и репресивни ограничения против издатели в България, макар че има издател, който се радва на " незабравим имунитет " от преследвания. Като проблем Захов очерта и налагащия се от избрани издания пошъл език, който се е настанил по този начин комфортно, че към този момент унищожава и положителното образование на популацията.

" Има съществено утежняване на свободата на пресата и невиждани вербални офанзиви върху медиите ", сигнализира Паулин Адес-Мевел от " Репортери без граници " – организацията, която неотдавна разгласи следващия си годишен показател на свободата на медиите. В него България е на 111-а позиция – последна измежду страните в Европейски Съюз, а също и в района на Балканите. Паулин Адес-Мевел напомни, че през 2006 година страната е била на 36-а позиция в показателя, съвсем на равнището на Франция, и от този момент насам се следи трагичен срив до 111-о място. " Това е доста, доста обезпокоително ", означи тя.

Асен Йорданов, един от основателите на проверяващия уебсайт " Биволъ ", съобщи по време на полемиката, че в България от много време се виждат " дискредитиращите акции против медиите, които се осмеляват да споделят, че 2 и 2 прави 4, а не 5 или 3 ".

По думите му той самият е бил нападан няколко пъти поради свои разработки и то от настоящи политици и прокурори. " Ето за какво казусът с независимостта на медиите в България не е проблем на публицистите, както в последно време твърди властта. Проблемът е на самата власт ", сподели Йорданов. По думите му публицистите в България се надяват най-малко на " морална поддръжка от страна на Европейски Съюз ".

Юристът Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация " изведе тезата, че България има две медийни групи. Едната, по думите му, работи по журналистическите стандарти, а другата обругава всеки опит за рецензия против властта. " Така наподобява формулата на медиите в България ", сподели той. И посочи, че у нас има положителни и квалифицирани проверяващи публицисти, чиито следствия постоянно са по-стойностни и издържани от работата на профилираните служи. " Проблемът е, че са прекомерно малцина ", сподели адв. Кашъмов и обърна внимание на комплицираното състояние, в което се намират репортерите и то изключително в локалните медии, които са подчинени на " локални феодали ".

Кашъмов открои и най-големият проблем – у нас биват атакувани тези, които нападат статуквото. И в това е впрегнат както държавният уред, по този начин и законодателната уредба.

" Осъждаме обстоятелството, че политически водачи насочат вербални офанзиви и подлагат на тормоз публицисти и медии. Това е рисково, тъй като основава неприятелски климан, чувство у обществото, че е обикновено да се атакуват публицисти ", уточни Паулин Адес-Мевел. Тя даде образци за груби обществени изявления на политици по отношение на публицисти от страна на някогашния словашки министър председател Роберт Фицо, който нарекъл журналистка " мръсна антисловашка продажница ", от страна на президента на Сърбия Александър Вучич. " Франция не е изключение ", добави Адес-Мевел, и означи, че " това се случва в Европа, за която се смята, че свободата на пресата е на най-високите равнища ".

Евродепутатът Михал Бони като представител на ЕНП, където членува и ГЕРБ, акцентира, че политическата принадлежност не е причина да не се посочват проблемите, а политическите визии би трябвало да са оптимално покрай общите демократични полезности.

И в ЦИЕ, и в Западна Европа медийната обстановка е тежка

" Ситуацията в цяла Централна и Източна Европа е тежка. В Полша обществото е разграничено на два огромни лагера, които даже не се изслушват. Има дезинформация, подправени вести, агитация, медии, които са под надзор. Има вербално и физическо принуждение ", сигнализира Марк Декан, основен изпълнителен шеф на медийната група " Аксел Шпрингер ".

" Фактът, че политически водачи упрекват публицистите, че популяризират подправени вести, води до съмнение измежду жителите и това подкопава демократичните институции. Това е доста съществено ", означи Матюс Берман, консултант към Организацията за сигурност и съдействие в Европа. По думите му проблеми има и в западните демокрации, като 2/3 от публицистите в Холандия да вземем за пример заявяват, че са заплашвани през миналата година. Затова там има специфична стратегия за отбрана на дамите публицисти.

Според Валдо Лехари, немски издател и вицепрезидент на Европейската асоциация на издателите на вестници, професионалната публицистика има доста съществени проблеми и във Англия, Съединени американски щати, Германия и Италия. " Пресата би трябвало да се пази и в западните страни. Проблемът е в цяла Европа ", уточни Лехари. По думите му на дезинформацията и подправените вести би трябвало да се отговори с " качество и самостоятелност ".

" Какво научихме от Тръмп и Брекзит? Ние от време на време забравяме хората. Ние би трябвало да построим мост към хората, с цел да ги разберем. Те гласоподаваха за Тръмп, тъй като бяха стопански изгубени от глобализацията. Ние всички сме виновни свободата на пресата да оцелее ", сподели Лехари.

В Словакия корупцията умъртви публицист

Специално внимание по време на конференцията бе обърнато на реакцията на словашкото общество след убийството на Ян Куцияк. По думите на Матюш Давид, който е някогашен публицист в публичната телевизия, отхвърлен поради сериозно отношение към властта, политическата смяна в страната е единствено официална. Но положителната вест е, че се е появила нова взаимност измежду публицистите, тъй че да бъде продължено делото на Куцияк.

В прочувствено видео някогашният сътрудник на убития публицист Петер Барди съобщи, че не може да повярва, че 14 години след участието на Словакия в Европейски Съюз " ние сме страна, в която корупцията умъртви публицист ".

Друг словашки публицист – Павол Шалай, разяснява, че убийството на Куцияк е провокирало най-големите митинги в страната след 1989 година, само че и след държавната оставка властта още веднъж се държи от доближени до предходния кабинет. По думите му има и позитивни промени като законодателни ограничения за свободата на словото, основаването на фонд за проверяваща публицистика, отпадането на клеветата от Наказателния кодекс, новата взаимност сред публицистите. " В момента сме в повратна точка – или ще отидем към Унгария и Полша, или към Западна Европа ", заключи Шалай.

Положението с медиите в Сърбия също е доста обезпокоително, стана ясно от думите на Зоран Секулич, президент на борда на Асоциацията на издателите на вестници в Сърбия. Той описа, че главните медии в Сърбия не работят в публичен интерес. Има огромен брой офанзиви против публицисти, въпреки от 2001 година насам в страната да няма погубен представител на специалността. Според него политическата среда в страната е доста враждебна към публицистиката. " Да си професионален публицист в Сърбия е повече диагноза, в сравнение с специалност ", сподели той.

А какво ще стане, когато подправените вести станат видеа

Марк Декан от " Аксел Шпрингер " обърна внимание към изкуствения разсъдък, който може да сътвори нови проблеми пред професионалната публицистика. " Следващата вълна идва – изкуственият разсъдък. Фалшивите вести в този момент са нещо написано, а какво ще стане, когато се появят изкуствените видеа ", сподели той. Декан даде образец с видео на експрезидента на Съединени американски щати Барак Обама, което е фабрикувано благодарение на технологиите на изкуствения разсъдък. " Какво ще стане, когато хората ще стартират да споделят: " Но аз го видях с очите си ", запита Декан. По думите му обстановката с бъдещето на медиите в цифровата епоха е доста сериозна поради монопола на Google и Facebook, които вършат доходи за сметка на разноските на обичайните издатели.

" Трябва да сме доста деликатни по въпроса дали да дадем правата за събаряне на наличие на обществените медии, т.е. на роботи. Това съгласно мен не е добра концепция ", разяснява Матюс Берман, консултант към ОССЕ.

Представителите на Пеевски го опазиха от " подправените вести " в декларацията

В края на конференцията предстоящо думата взеха представители на медийната империя на Пеевски.

По думите на основния редактор на " Монитор " Любомира Будакова, вестниците на депутата от Движение за права и свободи първи били оповестили война на подправените вести. Ето за какво тя се чувствала длъжна да отбрани издателя си, защото " декларацията в частта за България е цялостна с подправени вести ".

Макар че в декларацията няма " вести ", Будакова, представяща се за проверяващ публицист в предишното, окачестви като " подправено " изказванието, че министър председателят Борисов от 8 години се радвал на комфорт от следени от господин Пеевски медийни кръгове. " И защото господин Пеевски, който е притежател на издателската група, към която числя се, е извънредно прецизен в собствеността си и неговата благосъстоятелност може да бъде проследена от самото начало в Търговския указател, държа да отбележа, че одобрявам това изказване персонално, по простата причина, че " Монитор " е част от групата, благосъстоятелност на господин Пеевски. И която, апропо, се състои от 6 издания, а не както се твърди в " Бялата книга " - надалеч повече ", сподели Будакова.

Тя добави, че изданията на Пеевски съдържат и сериозни публикации – да вземем за пример здравния бранш.

След това Будакова още веднъж оспори оплютата към този момент от изданията на Пеевски ранглиста на " Репортери без граници " и посочи, че " Икономист " - задоволително влиятелна анализаторска група, отреждала на България 49-то място по независимост на словото. " Може би е манипулирана анкетата – не знам, аз до ден сегашен не познавам публицист, а имам 20-годишен опит, който да е попълвал тази анкета. Но въпросът ми към " Репортери без граници " е различен – чухте ли сътрудника си от ОССЕ, който сподели, че 2/3 от публицистите в Холандия предходната година са се оплакали от закани. На коя позиция е Холандия в рейтинга ви? На трето място в международен мащаб. Благодаря за търпението и опцията да кажем нашата истина, тъй като тя е подкрепена с обстоятелства ", сподели основният редактор на " Монитор ".

Единствената неправилност е, че медиите на Пеевски преди бяха на майка му

Лаконично й отговори шефът на Съюза на издателите. " Единствената неправилност, на която може би можете да се позовете, е, че медиите, които господин Пеевски има към днешна дата, бяха благосъстоятелност на неговата майка. Но че директното владеене и въздействието върху цяла група медии също по този начин е реалност – мисля, че е ясно ", сподели Захов. След това той й благодари за наличието на основните редактори на " Монитор " и " Телеграф ", съпровождани от свои заместници, " тъй като въпреки всичко някакъв логичен разговор може да има. И малко усъвършенстване да има в медийната среда в България след тази конференция – ще е от изгода ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР