Журналисти и израелски военослужещи се прикриват при сирена за тревога

...
Журналисти и израелски военослужещи се прикриват при сирена за тревога
Коментари Харесай

Кореспонденти на чужди медии поискаха от Израел достъп до ивицата Газа

Журналисти и израелски военослужещи се прикриват при сирена за паника покрай Нетивот, Южен Израел, известяваща за ракетна офанзива от линията Газа. Снимка: АП

Асоциацията на задграничната преса (ФПА, Foreign Press Association) в Йерусалим подаде молба до Върховния съд на Израел за неотложен достъп за представители на медии от други страни до линията Газа, съобщи Ройтерс. Няколко кореспонденти от Израел и чужбина към този момент влязоха в Газа дружно с израелските военни елементи, само че асоциацията назова тяхното допускане " стеснен достъп " и означи, че на медиите не се разрешава " достъп до зони, в които не е налице израелско военно наличие ".

ФПА, която се афишира за представител на към 370 публицисти от близо 130 медии по света, сподели, че е изпращала неведнъж молби за достъп в Газа до държавното управление на Израел, само че до момента не е получила отговор.

Близо двадесет хиляди поданици на линията Газа са били убити по време на израелската акция за заличаването на " Хамас ", сочат данните на здравното министерство на радикалното палестинско придвижване, което управлява анклава. Израелското нахлуване последва офанзивата на ислямистката формация на 7 октомври, лишила живота на към 1200 израелци според информацията от Тел Авив. Над 200 заложници са били отведени тогава от израелска територия в Газа от бойците на " Хамас ".

Крайбрежният анклав е посипан с опустошения, като болшинството от локалното население бедства без храна и заслон, показва Ройтерс. За момента нито пресслужбата на израелското държавно управление, нито кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху са дали отговор за запитването за коментар на молбата на задграничните публицисти.

" Ние сме наясно с изключителните закани за сигурността в изискванията на актуалната война и с това, че всеки представител на медия, който влезе в линията Газа, би трябвало да регистрира съпътстващите го опасности ", се споделя в изказването на ФПА. " Скорошното съглашение, което израелското държавно управление подписа за допускането на филантропична помощ в Газа директно от Израел, обаче демонстрира, че сходни трудности могат да бъдат преодолени ", добавя асоциацията.

Преди офанзивата на " Хамас " всеки публицист с издадена от Израел акредитация можеше да влезе в линията Газа и да изиска в допълнение позволение за осъществяване на служебните си отговорности от " Хамас ", отбелязва Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР