Журналистът от вестник Гардиън Люк Хардинг заяви пред БНР, че

...
Журналистът от вестник Гардиън Люк Хардинг заяви пред БНР, че
Коментари Харесай

Люк Хардинг, "Гардиън": Играта на Запада трябва да е за ограничаване на влиянието на Русия

Журналистът от вестник " Гардиън " Люк Хардинг съобщи пред БНР, че играта, която европейците би трябвало да играят, в това число и България, е ограничение на въздействието на Русия. Според него би трябвало да сме реалисти, да си даваме сметка какво става и в това време да отчитаме, че това, от което се интересува тази група от някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), изпращани да правят терористични актове, са парите.

Западът счита, че Русия е международна мощ от залязващ тип. И това е по този начин от разпадането на Съветския съюз. Върху това съмнение се гради западната политика по отношение на Москва. И върху това се основава тактиката на Запада, която някои назовават „ стратегическо самообладание “. От двете страни на Атлантическия океан стъпват върху обстоятелството, че съветската стопанска система има все по-малък дял в международната стопанска система, че Брутният вътрешен продукт е съпоставим с този на Испания и Португалия взети дружно, и че демографските проблеми се задълбочават. Затова Западът чака търпеливо, до момента в който Русия одобри неизбежността на своя крах, когато ще може да наложи своето виждане за бъдещите връзки. Но историята познава образци, когато икономическата отпадналост на една империя не й е попречила да държи юздите на международния ред. Дори в съветската история има такива образци.

Но какво прави Западът до момента в който чака? И знае ли, по какъв начин да приказва с Москва? Веселин Паунов беседва с журналиста от вестник „ Гардиън “ Люк Хардинг, някогашен сътрудник в Москва и създател на доста книги за Русия, измежду които „ Мафията страна “.  Хардинг изясни по какъв начин разчита „ дрънкането на оръжия “ край Украйна и последвалото:

" Мисля, че това е тактически ход. Първо би трябвало да се каже, че е доста мъчно да се разбере какви са същинските планове на Владимир Путин. Дори допускам, че от време на време и самият той не знае. На нашествието в Украйна несъмнено се гледаше като на реален сюжет. с прелитащи самолети, в случай че нямате съществени планове. Това беше действителна опция, само че считам, че разликата от 2014 година, когато Русия анексира Крим е, че тогава това просто се случи.

Никой не очакваше сходно нещо. Изведнъж се появиха тези „ дребни зелени човечета “ и де факто Русия спретна прелом в Симферопол. Докато в този момент за протичащото се оповестява. Мисля, че последният ход е директно ориентиран към администрацията на Байдън и мисля, че Съединените щати дадоха отговор много умно като Джо Байдън предложи на Владимир Путин среща на високо ниво. Това би била първата среща на такова ниво сред държавни глави на Русия и Съединените щати след Хелзинки, където през 2018 година се срещнаха Путин и Тръмп.

Това, от което Путин най-вече се нуждае е да бъде уважаван, само че също и да се сътвори възприятието, че Русия е третирана като суперсила, а той като равнопоставен на американския президент. Донякъде американците употребяват това, ето за какво в този момент имаме интервал на понижаване на напрежението ".

Стана дума за Байдън. Какво смятате за вероятността от тази среща на високо ниво, има окуражаващи сигнали както от Байдън, по този начин и от Путин...

" По създание съм черноглед. Може да се каже песимист-реалист или реалист-песимист. Песимизмът ми произтича от разбирането какво е мисленето на Путин и хардлайнерите. Техният взор към света продължава да е руски, на опълчване, на „ студена война “.

Путин приема Америка като неотстъпчив зложелател, без значение дали отсреща е Доналд Тръмп, Джо Байдън или Кондолиса Райс. Който и да е в Белия дом, Америка е основният съперник. В последна сметка съветският президент не се интересува от взаимноизгодни решения, а от втълпяване на съветското господство, изключително в Европа. Убеден е, че Русия има нещо като фаворизиран стратегически интерес и е подготвен на всичко да го пази.

Да, ние сме в интервал на мъртвило, само че както знаем нещата могат да ескалират прекомерно бързо. Мисля, че предизвикването за създателите на политиката на Запада, в това число България, е по какъв начин да се отнасяш към страна, която се държи по подобен злоумишлен метод и понякога употребява специфични сътрудници да правят убийства където и да било ".

Отново имаше експулсиране на дипломати, приказки за наказания, само че сякаш тези ограничения станаха напълно рутинни и не са ефикасни, даже способстват повече за обостряне на връзките. Питам се знае ли Западът по какъв начин да беседва с Путин, по какъв начин да го отключи “, в случай че мога по този начин се изразя?

" Да се приказва е добре. Както споделя Уинстън Чърчил - да се приказва е по-добре от това да се води война. Всеки е за водене на диалози. Проблемът обаче е, че имаме разнообразни действителности. Путин чистосърдечно счита, че е замесен в нещо като непрестанен спор със Запада. Това значи преди всичко с Америка, само че също постоянно и с Обединеното кралство, както и с Европейски Съюз, а това значи и с България.

Във всяка страна, която е била част от руската сфера на въздействие, той счита, че има право да работи както си желае. Видяхме невероятните събития във Англия с отравянето на Сергей Скрипал през 2018 година, само че сходни мрачни сюрреалистични събития имаме и в България. Отравянето на оръжейния търговец, за което всички знаем, а в този момент и догатките, че Главното разследващо ръководство е забъркано в детонации в хранилища за муниции в България.

Има шест случая през 2014-2016 година. Поне един от тези дипломати или шпиони, забъркани в чешката интрига има пръст и в българската интрига. Това не е обикновено. Не е обикновено за страна да изпраща групи от убийци да обикалят Европа. Това беше огромно предизвикателство за София по какъв начин да отговори - дали да гони съветски дипломати, както направиха чехите или да предприеме други ограничения. Това е главоболие и проблем ".

Добре, съветската позиция към Запада е твърда, само че тя е същата и на Запада във връзка с Русия. Не смятате ли въпреки всичко, че е нужна смяна. Дали Западът е подготвен да промени политиката си по отношение на Русия, в случай че сметне, че Москва поставя действителни опити за понижаване на напрежението или недоверието продължава да е прекомерно огромно на фона на всички тези обвинявания за шпионаж, хакерски атаки, отравяния и така нататък

" Не мисля, че въпросът е заложен напълно вярно, тъй като аз просто не виждам някаква смяна в този съветски режим до момента в който Владимир Путин е на власт. Да имаме поради, че през последните седмици беше признато допълнение в конституцията, което разрешава на Путин да остане в Кремъл до 2036 година. Тогава той ще бъде на 83 години. Не наподобява да има смяна във философията или фрагментите.

Мисля, че играта, която европейците би трябвало да играят, в това число България, е „ ограничение на въздействието “. Ограничаване на тази рискована група от хора, която изпраща нейни чиновници да правят терористични актове. Мисля, че би трябвало да сме реалисти, да си даваме сметка какво става и в това време да отчитаме, че това от което се интересува тази група от някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са парите.

Така, че налагането на наказания на олигарсите, като се заобикалят вложения от Русия, изключително в стратегически промишлености, като атомната промишленост или медиите, е добра първа стъпка. Нека да сме наясно, че ще има действителни последствия в международен мащаб, в случай че Русия продължава да въздейства на държанието на Запада ".

Парите безспорно играят роля и от двете страни на спора. Вие сте съавтор на публикация в Гардиън за това какъв брой елементарно богати руснаци, китайци и саудитци си купуват златен малтийски паспорт без да имат някаква същинска връзка с Малта, каквото е законното условие, и по този начин се подвизават умерено из целия Европейски Съюз. Но руснаците умерено могат да си купят подобен паспорт и в самото Обединено кралство единствено, че с тази разлика в този момент, несъмнено, че не им прави никаква работа в Европа. И тук незабелязано стигнахме до свадите с лобирането във Англия, в които се оказа забъркан и самият министър председател Борис Джонсън, лобирал с изключение на за някои други и за саудитския престолонаследник. Вашият коментар?

" Мисля, че е значимо, когато приказваме за корупция, изключително когато сме в места като Лондон или Вашингтон, да не мислим единствено за алчни хора, за публични лица и страни, за които не знаем доста, без значение дали става дума за Русия, Азербайджан или саудитското кралско семейство.

Едно от нещата, които се пробвам да осветля в моите изявления и моите книги за Русия, е методът, по който Путин доста сполучливо съумява безусловно да си купи експерти, политици, адвокати в цялото европейско пространство, тъй че да прокарва стратегическата си стратегия, както в политиката, по този начин и в бизнеса, медиите и така нататък

Аз съм обезверен от метода, по който английската Консервативна партия получи милиони паунда от свързвани с Русия донори. Законно е, само че несъмнено не е етично. Необходимо е да ремонтираме личната си система и да се опитваме повече да пазиме нашата народна власт от корозионният резултат на по този начин наречените „ тъмни пари “, т.е. анонимни дарения, с които може да се въздейства даже на изборни резултати.

И не става дума единствено за съветски „ тъмни пари “, само че и от всички тези други безскрупулни места и артисти. Иначе ще бъдем уязвими. Трябва да помъдреем, да бъдем по-твърди и на първо време да въведем ред в личната си къща. Съгласен съм с вас, световно не става дума единствено за злонамерения Владимир Путин ".
Интервюто на Веселин Паунов с Люк Хардинг в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР