Журналистът Иван Бакалов взе отношение по въпроса за ситуацията във

...
Журналистът Иван Бакалов взе отношение по въпроса за ситуацията във
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Вече няма журналисти, а копирайтъри и пиари

Журналистът Иван Бакалов взе отношение по въпроса за обстановката във Факултета по публицистика към СУ, който беше взривен след набралата известност публикация на Калоян Константинов, тръгнала от уеб страницата OFFNews. Ето какво написа Бакалов в обява в обществената мрежа.
" Ако разгърне човек обявите за работа по уеб страниците, ще види, че все по-рядко се търсят кореспонденти, редактори, публицисти. Но има голям брой разгласи за „ нови” позиции. Ето две съществени:
– Копирайтър – нещо като синоним на публицист, само че не е. Автор на публикации по поръчка. Пише по-големи или по-кратки текстове за потребностите на клиенти на рекламни, пиар и „ копирайтинг агенции” (има и такива вече). Тоест – обслужват компании. Съдържанието не е единствено за артикули и услуги, които се продават на пазара. Практически за всичко. Клиенти всевъзможни, и партии, политици. Това на процедура са пиар и рекламни текстове.
– Модератор и създател на текстове в обществени мрежи и чатове. Човек, който би трябвало да цялостни със наличие фейсбук-страници, да модерира мнения на читатели в уеб сайтове. Да написа мнения, прикрит под ник-ове и да развива избрани тези, до води акции в разногласия. Пиар и рекламни организации предлага тази услуга, имат си твърда цена – основават екипи от такива „ професионалисти”, да пълнят с избрани мнения обществени мрежи и конгреси. Оттук до заплатен трол границата е тънка. Но позиция трол още не се е появила в обявите за работа, въпреки че доста хора я практикуват.
...
Прокрадва се концепцията, че тези „ съвременни специалности” са бъдещето, което замества обичайните кореспондент и публицист...
...
На „ съвременни работодатели” от пиар организации сигурно им трябват текстописци, съчинители на поръчкови текстове. Трябват им и пълначи на страници със статуси и фън-чета, трябват им и платени тролове. Само че това не е публицистика.
Писането на вести и репортажи е професионална активност, която се учи. Заместването й със статуси, цитати и мнения от блогове дава своите плодове, не един и два са случаите, когато обществото остана неинформирано и се настройва в напълно неправилна посока, подведено от публикувани в медиите повърхностни изказвания и неточни обстоятелства ", разяснява Бакалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР