Жребий в комисията по енергетика определи на кои членове на

...
Жребий в комисията по енергетика определи на кои членове на
Коментари Харесай

Повече права и нови членове за енергийния регулатор

Жребий в комисията по енергетика дефинира на кои членове на регулатора да бъде преустановен мандатът.

© Велко Ангелов Още по тематиката
ВЕИ-тата излизат на борсата, детайлът е по кое време тъкмо

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене през отрасловата комисия
29 мар 2018
Четири казуса пред промяната на свободния пазар на тока

Като цяло новите оферти са положителни, само че има потребност от още работа
29 мар 2018
Омбудсманът желае потребителите да могат да оспорват цените на тока и газа

Мая Манолова сезира Конституционния съд за неналичието на такава опция
19 мар 2018
Държавата ще заплаща за американските централи даже да скапе договорите

Задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени от така наречен американски централи може да бъде прекъснато до две седмици, споделили ръководещите на работодателските организации
16 мар 2018 Четвърти април се оказа основен ден за Комисията за енергийно и водно контролиране. Първо депутатите утвърдиха на първо четене измененията в Закона за енергетиката, които биха разрешили на регулатора да позволява покупко-продажби в бранша, като тази за ЧЕЗ, и да управлява борсовата търговия с електричество. След това бизнес организациите желаеха КЕВР към този момент да не получава бюджетна дотация, а да се самоиздържа. Малко по-късно в енергийната комисия се организира чоп, който дефинира четирима членове на комисията, които ще бъдат заменени. А търговците на ток възнегодуваха от използването на този способ при установяване на състава на регулатора.

Всичко това се случва на прага на новия регулаторен интервал (1 юли), преди който КЕВР би трябвало да дефинира новите цени на тока. Електроразпределителните сдружения и производителите на електрическа сила към този момент са внесли своите претенции за новите цени, като ръководителят на комисията даде обещание да ги разгласява до няколко дни.

Акумулиране на власт

И в този момент Комисията за енергийно и водно контролиране е извънредно овластен орган. Подобно на Българска народна банка и КФН тя има право да назначава особени шефове на лицензираните от нея сдружения, да прави инспекции и да постанова огромни санкции. С признатата на първо четене корекция в законодателството, препоръчана от " Обединените патриоти " - и по-точно от депутатите на Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", се предлага КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ. Също по този начин се дава опция регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши горната наредба.

Никъде обаче не е посочено въз основата на какво КЕВР ще позволява или не такива покупко-продажби и дали пълномощията ще важат за почнали преди приемането им процедури. Без въвеждането на ясни и точни критерии това значи, че регулаторът може по своя (или политическа, въпреки официално да е независим) преценка да спре всяка една продажба в енергетиката. Което е следващият неприятен сигнал за частните вложители. Ако КЕВР реши, би могла да върже ръцете на всеки вложител и да не му разреши да продаде бизнеса си. В случая с CEZ това значи да бъдат арестувани у нас макар желанието им да си тръгнат. Или да бъдат принудени да продадат активите си на тъкмо избран претендент.

Точно по тази причина депутатите от енергийната комисия се заканиха да трансформират текстовете сред първо и второ четене. Необходимостта от ясни и точни правила бе приета и от ръководителя на регулатора Иван Иванов.

От прехрана към самоиздържа

В същото време Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изиска да бъде изменен моделът на финансиране на Комисията за енергийно и водно контролиране. В свое мнение бизнесът предлага енергийният регулатор да премине на самоиздръжка. Идеята е това да стане откакто регулаторът получи пълномощията по европейския правилник REMIT, които му дават право да следи за операции и нередности на свободния пазар на ток. Съответните текстове са включени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Работодателите напомнят, че съгласно условията на еврорегламента всяка страна-членка би трябвало да подсигурява, че нейните регулаторни органи разполагат с пълномощия за следствие и използване на ограничения, нужни за осъществяване на произлизащите функционалности. " Финансирането ще пристигна от услугите и глобите, които са в пълномощията на КЕВР. Така да вземем за пример, за предходната година от такси и наказания комисията е внесла 13 млн. лв. в бюджета, а е получила към 5 млн. лв. дотация за прехрана ", акцентират от АОБР. Работодателите настояват, че при новите отговорности дотацията няма да е задоволителна за привличането и задържането на експертни фрагменти, които да подсигуряват качество на екипа на КЕВР.

В ръцете на ориста

Според Закона за енергетиката след приключването на три години от избирането й половината от членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране се сменят посредством чоп. Такъв се организира през днешния ден по време на съвещание на парламентарната комисия по енергетика. Журналисти изтеглиха имената на Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман, които напущат регулатора. Първите двама са енергийни специалисти, препоръчани надлежно от тогавашния Патриотичен фронт и от БДЦ. Валентин Петков, който бе номинация на Реформаторския блок, е експерт по ВиК, а Ремзи Осман е правист, станал член на комисията по предложение на Движение за права и свободи.

До 17 април ще се одобряват предложенията за нови членове на КЕВР. Кандидатите ще бъдат обществено изслушани в Комисията по енергетика, след което избирането им ще бъде подложено на гласоподаване от Народното събрание. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.

Асоциация свободен енергиен пазар, в която членуват търговци на ток, се разгласи срещу жребия, като метод за възобновяване на състава на КЕВР. " Жребият е механизъм, условно предоставящ равнопоставеност, само че в същото време изземващ значими институционални пълномощия, които биха определили стимулиран избор, основаващ се на справедливи критерии ", се споделя в тяхната позицията. От АСЕП упорстват за осъществяване на очевидна процедура, която да включи оценка на самостоятелната работа и принос на всеки комисар. Подобен разбор, съгласно тях, ще подсигурява най-подготвените и експертни фрагменти да останат в състава на КЕВР с цялостен мандат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР