Жозе Барозу Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли препоръча Европейската комисия

...
Жозе Барозу Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли препоръча Европейската комисия
Коментари Харесай

Европейският омбудсман настоява за по-строги етични правила за еврокомисарите


Жозе Барозу

Омбудсманът на Европейски Съюз Емили О'Райли предложи Европейската комисия и нейният етичен комитет да преразгледат случая с някогашния ръководител на Европейска комисия Жозе Барозу, който стана лобист на банката Голдмън Сакс.

В рекомендация, публикувана в четвъртък, О'Райли показва визията, че е належащо на Барозу да бъде неразрешено да лобира за още няколко години. По оценката на омбудсмана, някогашният ръководител на Европейска комисия е лобирал за посочената банка на среща с сегашния зам.-председател на Европейска комисия Юрки Катайнен. Отговорностите на Катайнен са работните места, икономическият напредък, вложенията и конкурентоспособността.

О'Райли отбелязва, че диалогът сред двамата в края на предходната година е бил показан като среща сред зам.-председател на Европейска комисия и представител на банката. По-късно Катайнен и Барозу са пояснили, че срещата им била " персонална ". Преди месец Европейска комисия посочи, че двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и защитата, без очевидци и без протокол.

Според омбудсмана е належащо етичният комитет на Европейска комисия да преразгледа оценката си за новото работно място на Барозу. Неотдавна комитетът разгласи след инспекция, че Барозу е спазил условията и е поел поста след приключването на така наречен " период на изстудяване ", в който опциите на някогашните комисари за започване на работа в частния бранш са мощно лимитирани. В този интервал някогашните комисари получават към половината от заплатата, която са взимали от Европейска комисия, без да е належащо да правят нещо.

В рекомендацията на омбудсмана се отбелязва, че Барозу е дал заричане да не лобира пред Европейска комисия. Омбудсманът заключава, че това заричане явно не е било спазено при срещата с Катайнен.

Омбудсманът разяснява, че тези събития повреждат съществено облика на институциите на Европейски Съюз. Бившите еврокомисари, като публични чиновници, би трябвало да работят по този начин, че да не уронват публичното доверие в Европейски Съюз, се показва в рекомендацията.

В документа е записано, че съгласно инспекцията Европейска комисия не се е справила уместно с голям брой сходни случаи. Според омбудсмана, даже затегнатите в последно време правила за държание на комисарите не са задоволително строги. Препоръчва се периодите, в които някогашните комисари не могат да стартират работа в частния бранш, да бъдат удължени в допълнение.

Миналата година чиновници от институциите на Европейски Съюз настояха Барозу, който стартира работа към американската капиталова банка Голдман Сакс, да бъде предаден на Европейския съд. През 2016 година Барозу пое пост в американската банка. Впоследствие настоящият ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е възразил против назначението на Барозу поради приноса на банката в предизвикването на международната икономическа рецесия. Етичният комитет на Европейска комисия заключи, че въпреки и аморални, дейностите на Барозу са законни.

Днешната рекомендация на омбудсмана се прибавя към разразилия се в последния месец скандал с новоназначения общоприет секретар на Европейска комисия Мартин Зелмайер. Той бе повдигнат на съвещание на еврокомисарите без авансово предизвестие и по процедура, която е подложена на инспекция от Европейския парламент.

Множество европейски и международни медии дефинираха случая със Зелмайер като най-големия трус за комисията на Юнкер до момента, а Екологичен потенциал се сплоти в оценката си, че става дума за корист. Много евродепутати приканиха за оставка на Зелмайер и предизвестиха, че той може да повлече цялата комисия. Резултатите от инспекцията на Екологичен потенциал се чакат през април.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР