Жосеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и

...
Жосеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и
Коментари Харесай

Борел разкри какви са отношенията на ЕС с Турция

Жосеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността, съобщи, че връзките на блока с Турция са се подобрили доста през последната година.

„ Имаше доста случаи, когато връзката беше на път да се скъса “, сподели той на Форума за нова стопанска система в Мадрид.

Борел изясни, че откогато пое ролята на началник на външната политика на Европейски Съюз през декември 2019 година, той е прекарал към 30% от времето си в опити да „ изглади “ връзките с Турция.

„ Имаше доста напрежение, само че моята роля е да построявам мостове. Там, където има спор, желая да го разреша с разговор и мисля, че в този момент сме на доста по-добро място с Турция, в сравнение с преди една година “, сподели той. Борел назова връзките си с президента Реджеп Тайип Ердоган „ отлични “ и съобщи, че от дълго време има вяра, че Турция е „ основна “ страна сътрудник за Европейски Съюз, макар продължаващите проблеми с Гърция и Кипър.

„ Някои хора ме подлагаха на критика, че съм протурски надъхан “, сподели той. " Но аз не съм нито протурски, нито антитурски. " Коментарите на Борел пристигнаха, откакто гръцкият дипломат в Испания попита дали визията му за Турция се е трансформирала, откогато той пое ролята на най -висш посланик на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР