Жизненоважната екосистема може също така да се движи между тропическите

...
Жизненоважната екосистема може също така да се движи между тропическите
Коментари Харесай

Повратна точка в Амазонка: До 47% гори са застрашени от изменението на климата и обезлесяването, предупреждава проучване

Жизненоважната екосистема може също по този начин да се движи сред тропическите гори и растителността, сходна на саваната, в случай че сушата се задълбочи, открива проучването.

Нови проучвания демонстрират, че тропическите гори на Амазонка наближават повратна точка, която би имала опустошителни последствия за международната климатична система.

До 47 % от „ белите дробове на планетата “ може да бъдат застрашени от повишаващи се температури, суши, обезлесяване и пожари до 2050 година, съгласно учени от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата (PIK) в Германия.

Югоизточната част на Амазонка към този момент се е трансформирала от въглероден поглътител в a, което значи, че отделя повече от парниковия газ, в сравнение с гълтам.

Загубата на гора на едно място може да докара до загуба на гора на друго в самозадвижваща се противоположна връзка или просто „ катурване “.

Както изяснява ученият от PIK Борис Сакшев...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР