Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, а тежкоболни чакат

...
Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, а тежкоболни чакат
Коментари Харесай

Отново липсват важни медикаменти за тежкоболни пациенти

Животоспасяващи медикаменти не престават да изчезват от аптеките, а тежкоболни чакат с месеци за лекуване. За това алармират пациентски организации.

Паралелният експорт или препродажбата в чужбина продължава да се сочи като една от главните аргументи за липса на медикаменти в аптеките. Още преди години здравните управляващи се заканиха да вземат ограничения, а през февруари вкараха нова система, която да следи за изчезнали медикаменти и да стопира износа им.

Анели Гаврилов от години се бори тежко заболяване на хипофизата. Единственият му късмет е скъпоструващо лекарство.

"Това е поддържащо лекарство за растежния хормон, което в случай че не го употребявам – води до изменение на вътрешни органи, на крака и води до сърдечна непълнота ", сподели пациентът Гаврилов, представен от Нова телевизия.

От месеци обаче пациентът редовно не може да се лекува.

"Срещам непрекъснато усложнения за приемането на това лекарство – с месеци не мога да стигна до него. От фирмата-производител споделят, че са го доставили в склад в София, а в склада споделят, че не е доставено ", изяснява още Анели.

"С това лекарство постоянно периодичен има проблем, защото количествата от компанията не са задоволителни. Всички тези скъпи медикаменти са обект и на успореден експорт ", съобщи ръководителят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Тоест, медикаментите влизат в България, само че някой по веригата ги изнася още веднъж в други страни за по-голяма облага. За да се обезпечат задоволително медикаменти за пациентите, беше въведена специфична система. Четири месеца по-късно от министерството обясниха, че сега я тествали. Вече била подготвена и наредбата, която да я контролира.

Според фармацевти, има и друга причина за неналичието на медикаменти и след въвеждането на другата системата, която би трябвало да следи за подправени лекарства.

"Доста медикаменти ги няма на пазара, тъй като компаниите не са в положение да пуснат на пазара опаковки с новата маркировка. Винаги най-вече касае нас, тъй като когато компанията има индустриален проблем, след решаването му – първо зарежда огромните пазари и чак по-късно нас ", добави Вълев.

От организацията по верификация изясняват, че нямали сигнали за закъснение на доставки или дефицит на медикаменти поради въвеждането на системата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР