Животновъдството е отговорно за 12% от емисиите на парникови газове,

...
Животновъдството е отговорно за 12% от емисиите на парникови газове,
Коментари Харесай

ФАО: Животновъдството е отговорно за 12% от парниковите газове на човека

Животновъдството е отговорно за 12% от излъчванията на парникови газове, породени от хората, и въздействието му единствено ще се усилва с повишаването на потреблението на месо, съобщи Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), прадеда Агенция Франс Прес.


За да се понижат излъчванията, основаната в Рим организация приканва в отчет за възстановяване на успеваемостта на цялата индустриална верига, адаптиране на храната за животните и възстановяване на здравето на животните.

Тя предложи също по този начин да се положат старания за понижаване на потреблението на месо в богатите страни, само че съобщи, че това ще има стеснен резултат.

Говедата са виновни за 62% от излъчванията, свързани с отглеждането на животни, следвани от свинете - 14%, птиците - 9%, биволите - 8% и овцете и козите - 7%.

При разглеждане на крайните артикули, производството на месо е отговорно за 67%, пред млякото с 30% и яйцата с 3%.

Директните излъчвания от отглеждането на животни, които се дължат на метеоризма и отпадъците на животните, съставляват 60 % от общото количество, а останалите излъчвания се дължат на непреки излъчвания, като да вземем за пример производството на пестициди и торове за храна на животните, превоза и изсичането на гори за основаване на пасища и соеви ферми.

Потреблението на месо има наклонност да се усилва с икономическия напредък и урбанизацията, въпреки че в някои случаи то се забавя заради опасения за климата, здравето и хуманното отношение към животните, съобщи ФАО.

Въпреки това повишаването на международното население евентуално ще докара до 21% нарастване на потреблението на скотски протеини в интервала 2020-2050 година, съобщи организацията.

ФАО съобщи, че най-ефикасният метод за понижаване на излъчванията е да се увеличи продуктивността по цялата верига, да вземем за пример като се употребяват разнообразни техники за увеличение на количеството мляко от крава или като се изпращат животни за кръвопролитие на по-ниска възраст.

Намаляването на потреблението на месо ще има лимитирано влияние, в случай че то се замества по време на хранене с несезонни зеленчуци, отглеждани в оранжерии или превозени по въздух.

В отчета се показва, че говедата, отглеждани в огромни имоти в Съединени американски щати, нормално отделят по-малко излъчвания от тези, отглеждани в Африка на юг от Сахара.

" Това не значи, че би трябвало да се предизвиква интензификацията в тези райони непременно, а по-скоро да се предложи учене от системи с релативно по-ниска активност на излъчванията ", се споделя в отчета. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР