Животновъди от Южна България се събраха на мирен протест в

...
Животновъди от Южна България се събраха на мирен протест в
Коментари Харесай

Мандри отказват да купуват българско мляко

Животновъди от Южна България се събраха на кротичък митинг в пловдивското село Долна махала поради ниската изкупна цена на млякото и отхвърли за изкупуване на суровината им. В знак на неодобрение те изляха вода, а не мляко, тъй като по думите им тя е по-скъпа. Хората предизвестиха, че в случай че обстановката не се усъвършенства, ще стартират всеобщи банкрути.
 
В мирната проява се включват животновъди от Пловдивско, Стара Загора, Харманли и Хасково, само че сме подкрепени от сътрудниците от цялата страна, които имат същите проблеми и са в протестна подготвеност, разяснява Петър Карадамянов от с. Долна махала. По думите му 50-60 стотинки на литър изкупна цена от мандрите е обидно ниска. Всички сътрудници са притиснати в ъгъла и не могат да си разрешат да работят и един месец още, всеки ден сме на загуба, уточни Карадамянов.

13,5 хиляди тона подправено сирене продадени в магазините

Някои животновъди към този момент срещат отвод от страна на мандрите въобще да се изкупуват млякото им с довода, че складовете им са цялостни. Това може би се получава от засиления импорт или свитото ползване, разяснява Шабан от Харманли. По думите му казусът се е появил през месец февруари, когато цената внезапно е паднала с 20 стотинки на литър.

 istock istock
Хората се обърнаха към институциите с апел да ги защитят и завишат контрола над мандрите. Или да излязат и да кажат какво и от къде идва, да кажат да закриваме фермите и че ще бъдем потребители на Европейския съюз, сподели Карадамянов. Той разяснява, че основаването на дребни мандри не е алтернатива за фермерите, тъй като те на първо място са животновъди, а преработката е напълно друга активност.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР